Aplicaţia săptămânii: Galileo Offline Maps

18.10.2014
Aplicaţia săptămânii: Galileo Offline Maps

Platformă software: iOS

Google Maps este cel mai popular serviciu de cartografie disponibil utilizatorilor obişnuiţi, iar faima sa este bine-meritată deoarece acesta oferă hărţi bune actualizate des, un număr mare de puncte de interes şi extrem de utilele imagini panoramice stradale din Street View. Serviciul celor de la Google este foarte bun, însă nu şi perfect, iar acolo unde este nevoie de o alternativă, OpenStreetMap şi aplicaţia-client Galileo Offline Maps pentru iOS oferă o alternativă redutabilă.

Pentru utilizatorii familiarizaţi cu OpenStreetMap, serviciul nu mai are nevoie de nici o prezentare. Cei care nu îl cunosc încă îl pot vizita online şi pot descoperi acolo un set de hărţi excelente foarte detaliate, un număr mare de puncte de interes şi, mai ales, posibilitatea de a corecta sau completa informaţiile fără prea multe bătăi de cap. Acoperirea serviciului Google este bună şi probabil că cei mai mulţi utilizatori sunt mulţumiţi de aceasta, însă atunci când umbli teleleu cu bicicleta prin jurul Bucureştiului şi ajungi nedumerit într-un loc în care Google Maps nu arată nimic, Nokia HERE arată doar străzile principale iar OpenStreetMap arată toate drumeagurile prăfuite din jurul unui sat uitat de lume, ideea instalării unui produs precum Galileo Offline Maps pare dintr-o dată foarte bună.

Galileo este o aplicaţie destinată doar orientării şi căutării pe hartă, acesta neoferind alte funcţii suplimentare precum direcţionarea sau navigaţia asistată. Singura funcţie suplimentară oferită este posibilitatea înregistrării traseului parcurs, acesta putând fi exportat ulterior în format KML şi GPX.

Interfaţa este una standard pentru acest tip de aplicaţii, Galileo afişând marcajul poziţiei actuale, informaţii despre coordonate, altitudine, viteză de deplasare şi scara de afişare, un buton pentru căutare şi un buton pentru înregistrarea deplasării. Setările avansate permite alegerea limbii şi a modurilor de afişare a reperelor de pe hartă, salvarea unor puncte de interes şi alegerea unităţilor de măsură şi a modurilor de afişare a coordonatelor.

Funcţia de căutare este foarte rapidă, aceasta permiţând restrângerea listei de rezultate în funcţie de tipul punctului de interes sau căutarea direct după coordonate.

Putere aplicaţiei se poate vedea imediat ce ne uităm în setări. Pe lângă hârţile OpenStreetMap, Galileo mai permite la sursele MapQuest, HikeBikeMap, OpenCycleMap sau OpenStreetBrowser. Cu puţină muncă pentru scrierea unui fişier de configurare, utilizatorul poate adăuga şi surse suplimentare, inclusiv Google Maps, ceea ce face din Galileo un client versatil universal.

După cum îi spune numele, aplicaţia oferă hărţi offline, însă singurele care pot fi descărcate astfel sunt hărţile VectorMap. Versiunea vectorială a datelor cartografice raster de pe OpenStreetMap, acestea nu oferă întotdeauna un nivel tot atât de bun de detalii, însă tot oferă un nivel bun de detalii şi au în plus şi dimensiuni mult mai reduse: 127 MB pentru toată România. În plus, ţinând cont că ultima dată când am încercat să descarc toate straturile şi bucăţile de hartă OpenStreetMap care acoperă România m-am pomenit cu circa 15 GB de date, probabil că opţiunea aceasta nu ar fi fost oricum demnă de fi luată în calcul.

Cei care preferă OpenStreetMap nu trebuie să fie totuşi nemulţumiţi deoarece Galileo oferă un cache foarte bun. Dacă aveţi nevoie de informaţiile OSM în modul offline, va trebui să derulaţi harta peste traseul dorit, iar aplicaţia va păstra offline toate aceste informaţii pe o perioadă  ajustabilă între 0 şi 30 de zile. În final, utilizatorii avansaţi vor aprecia posibilitatea importului hărţilor proprii create cu MOBAC sau Tile Mill.

Galileo Offline Maps este o aplicaţie iOS gratuită disponibilă pe iPhone şi iPad, activarea anumitor funcţii suplimentare precum importul datelor, salvarea favoritelor sau înregistrarea traseelor necesitând plata unei achiziţii In-App în valoare de 4 euro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News