Aplicaţia Xavion pentru iPad poate să piloteze avioane

Aplicaţia Xavion pentru iPad poate să piloteze avioane

Austin Meyer, creatorul simulatorului de zbor X-Plane, a realizat o nouă aplicaţie pentru iPad, de asemenea dedicată aviaţiei. Aceasta se numeşte Xavion şi este mai degrabă un sistem automat de siguranţă, spre diferenţă de X-Plane care este un joc video cu simulare avansată a fizicii. Noul software este deja folosit de către piloţi pentru a-i asista în momentele critice care pot apărea în zbor.

Xavion se conectează prin WiFi la sistemul de pilot automat al avioanelor şi poate astfel să ia controlul asupra echipamentului de zbor pentru a aduce avionul înapoi la sol în cazul unei urgenţe. Un exemplu ar putea fi momentul în care motoarele avionului se opresc în zbor, iar aplicaţia poate astfel să ajute la planarea acestuia până la cel mai apropiat aeroport.

De altfel, aplicaţia este în continuă căutare de aeroporturi apropiate şi calculează neîncetat distanţa către ele şi realizează rute în mod automat. Pe display este afişată o hartă în timp real şi o reprezentare grafică 3D a solului, alături de ruta pe care avionul o urmează. Din momentul în care Xavion ia controlul aparatului de zbor, pilotul nu mai trebuie să interacţioneze cu sistemul de control.

Demonstraţia video de mai jos prezintă o aterizare de urgenţă folosind aplicaţia, pilotul oprind de bună voie motoarele pentru a testa capabilităţile sale. Scopul adevărat al aplicaţiei este însă economia de timp. Pilotul poate să se concentreze pe rezolvarea eventualelor probleme pe care le-a întâmpinat şi nu pe realizarea de rute alternative. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult