Apple a lansat iOS 9.3 beta pentru iPhone şi iPad. Iată ce noutăţi aduce

12.01.2016
Apple a lansat iOS 9.3 beta pentru iPhone şi iPad. Iată ce noutăţi aduce

Apple a lansat astăzi pentru dezvoltatori şi utilizatori curajoşi sistemul de operare iOS 9.3 în versiune beta. Acesta va fi testat în săptămânile care urmează, după care va fi publicat în mod oficial ca update OTA pentru dispozitivele compatibile. Se pare că versiunea 9.3 a sistemului de operare pentru mobile de la Apple este cea care aduce cele mai multe noutăţi de la lansarea din luna septembrie a varientei 9.0.

Una dintre cele mai importante adiţii la sistemul de operare iOS este noul „Night Shift”, o setare care poate oferi un confort sporit în utilizarea dispozitivelor pe timp de noapte. Atunci când această funcţie este activă, telefonul se ghidează după setările de regiune şi GPS pentru a reduce lumina albastră a display-ului, oferind imagini cu nuanţe mai calde. Dimineaţa, display-ul telefonului sau tabletei îşi recapătă retroiluminarea de culoare albastră, pentru imagini mai bine definite. Atât Google, cât şi Amazon au implementat astfel de funcţii în aplicaţiile lor pentru citit pe dispozitivele proprii, însă Apple a decis să implementeze Night Shift la nivel de sistem de operare.

Următoarea noutate este securizarea aplicaţiei Notes fie folosind o parolă, fie senzorul Touch ID. Întrucât mulţi utilizatori de iOS îşi păstrează informaţii importante precum parole pe diverse servicii în aplicaţia pentru notiţe, Apple a decis să o securizeze. Aplicaţia Health oferă acum sugestii pentru descărcarea de software din AppStore care să ajute la monitorizarea corectă a diverselor aspecte ale sănătăţii utilizatorului şi are acum integrare cu Apple Watch, oferind statistici înregistrate cu ceasul într-un tabel dedicat.

Şi că tot veni vorba de Apple Watch, fiecare dispozitiv iOS se va putea conecta la mai multe ceasuri simultan. Nu este clar de ce ai avea nevoie de mai mult de un ceas de mână, însă Apple nu judecă alegerile utilizatorilor. Şi modulul software CarPlay, dedicat integrării cu consolele din maşini a primit câteva noi funcţii precum tab-urile New şi For You care vin cu recomandări de pe servici-ul Apple Music, cât şi noul tab „Nearby” care oferă o listă cu benzinării, parcări, restaurante şi alte puncte de interes din apropiere.

Nu în ultimul rând, iOS 9.3 vine cu funcţii dedicate pentru uz educaţional al tabletelor iPad. Se pare că profesorii vor avea acces la aplicaţia Apple School Manager, care va putea furniza informaţii către tabletele elevilor din clasă. Aceştia vor folosi conturi numite „Managed Apple ID”, care vor personaliza tableta pentru fiecare elev în parte şi va facilita posibilitatea utilizării unei singure tablete de către mai mulţi elevi. Este curios însă faptul că încă nu a fost implementat un astfel de sistem multi-user în variantele pentru consumatori ale tabletelor, însă acest lucru demonstrează că Apple lucrează la o funcţie similară şi ar putea să o implementeze într-o versiune viitoare.

Momentan nu este clar când vom primi versiunea finală a lui iOS 9.3, însă dacă se păstrează programul de anul trecut, în luna martie am putea primi o conferinţă care să anunţe o nouă versiune de Apple Watch, moment care ar putea fi propice pentru lansarea unor noi actualizări software.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult