Browser-ul Chrome va permite dezactivarea cu un singur click a extensiilor nedorite

12.01.2023
Browser-ul Chrome va permite dezactivarea cu un singur click a extensiilor nedorite

Utilizatorii Chrome au la dispoziție cea mai numeroasă colecție de extensii, însă nu toate sunt sigur de folosit iar multe pot cauza afișarea incorectă a paginilor web.

Introduse cu scopul de a extinde funcționalitatea de bază și îmbunătăți experiența de navigare, extensiile atașate browser-ului Chrome pot avea și multe efecte adverse, care tind să se amplifice proporțional cu numărul de extensii active simultan. Spre exemplu, afișarea anumitor site-uri poate fi blocată la detectarea extensiilor de tip AdBlock, în timp ce alte extensii pot cauza nefuncționarea anumitor meniuri sau lipsa de elemente din pagină. Mai sunt și extensiile care, deși folositoare, vin cu riscuri considerabile de securitate prin permisiunile de acces solicitate la instalare. Însă dezactivarea manuală a extensiilor Chrome, de fiecare dată când dorim să accesăm site-uri de homebanking sau alte conturi cu acces la date sensibile nu este o soluție comodă, cei mai mulți utilizatori oscilând între folosirea doar acelor extensii absolut esențiale sau ignorarea completă a acestui aspect.

Recunoscând această problemă, Google pregătește adăugarea în meniul Extensions deja prezent în interfața Chrome a unui nou buton tip on/off, care să permită dezactivarea cu un singur click a tuturor extensiilor active. Deocamdată nu este clar dacă bifarea acestei opțiuni va produce efecte doar pentru tab-ul activ, sau pentru toate tab-urile deschise. Ce putem spune cu certitudine este că potrivit actualei implementări a suportului pentru extensii Chrome, orice modificare făcută prin bifarea/debifarea extensiilor necesită reîncărcarea tab-urilor Chrome.

Interesant este că Microsoft a implementat o funcție similară pentru browserul Edge, încă din luna aprilie 2022. Numită ”Pause extensions on this site” care permite dezactivarea selectivă a extensiilor doar pentru tab-ul curent.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult