Browser-ul Firefox ar putea fi lansat şi într-o variantă „pe bani”

Autor: Cătălin Niţu 11.06.2019
Browser-ul Firefox ar putea fi lansat şi într-o variantă „pe bani”

Spre sfârşitul anilor `90, când internetul abia începea să prindă tracţiune, browser-ele de internet nu erau aplicaţii gratuite. Acestea au devenit rapid aplicaţii indispensabile, integrate în sistemele de operare, iar majoritatea au fost apoi lansate în mod gratuit. În ciuda faptului că toate browser-ele populare din prezent sunt gratuite, Mozilla crede că există potenţial pentru lansarea unei versiuni „premium” de Firefox, care să implice plata lunară pentru utilizarea unor funcţii mai speciale.

Într-un interviu cu publicaţia germană T3N, CEO-ul Mozilla Chris Beard a oferit câteva detalii despre o versiune a browser-ului Firefox cu funcţii premium. Practic, utilizatorii de Firefox din prezent vor putea folosi în continuare browser-ul pe care îl cunosc fără limitări, toate funcţiile gratuite de până acum fiind în continuare la fel. Ceea ce va primi în plus browser-ul este acces la servicii în plus, precum mascarea activităţii online în spatele unui VPN sau stocare în cloud.

În exemplul dat de către Beard, un utilizator ar putea să îşi desfăşoare activităţile bancare folosind o conexiune Wi-Fi publică fără frica interceptării datelor. Se pare că browser-ul Firefox va primi pentru toţi utilizatorii puţin trafic protejat sub VPN gratuit, iar cei care au nevoie de mai mult, vor trebui să plătească un abonament lunar. De asemenea, Firefox ar putea oferi acces la spaţiu de stocare virtual în cloud, accesibil de pe orice dispozitiv cu Firefox.

Mozilla nu este la prima astfel de tentativă. Compania a realizat anul trecut un parteneriat cu ProtonVPN pentru a oferi servicii de anonimizare pentru anumiţi utilizatori din SUA pentru 10 dolari pe lună. Acesta pare să fi fost un simplu test, însă în această toamnă, browser-ul Firefox pare să fie pe cale de a primi astfel de funcţii. Această iniţiativă este însă o nouă metodă pentru Mozilla de a atrage profit, oferind utilizatorilor însă un plus de valoare în experienţa de utilizare a browser-ului.