Ce funcții dispar la tranziția între Windows 10 și Windows 11

26.07.2021
Ce funcții dispar la tranziția între Windows 10 și Windows 11

Windows 11 reprezintă o evoluție naturală a sistemului de operare Windows 10, oferind câteva schimbări de interfață și unele îmbunătățiri mult așteptate de către utilizatori. Totuși, cei care au intrat în contact cu versiunea beta a sistemului de operare, cât și cei care s-au documentat mai riguros știu că sunt câteva capabilități din Windows 10 și versiunile mai vechi care vor dispărea odată cu tranziția la Windows 11. Iată care sunt principalele lucruri care vor lipsi din noul sistem de operare de la Microsoft.

Internet Explorer

Windows 10 a fost sistemul de operare care a introdus browser-ul Edge, mai întâi în varianta veche, bazată pe un „motor” proprietar Microsoft, și, mai recent, în varianta Chromium. Cu toate că Internet Explorer este considerat un software „mort” de ceva vreme deja, anumite componente ale sale încă există în Windows 10. Odată cu trecerea la Windows 11 însă, Internet Explorer dispare complet, compania oferind însă un mod „Internet Explorer” în Edge, care emulează funcționalitatea vechiului software.

Timeline

Funcționalitatea Timeline a fost introdusă în urmă cu mai multe actualizări de Windows 10 pentru a ușura munca pe mai multe computere echipate cu Windows 10. Acest ecran oferea o privire în ansamblu asupra fișierelor cu care utilizatorul a lucrat pe diversele PC-uri pe care le folosește de pe același cont în ultimele 30 de zile, pentru acces rapid la acestea. Pentru că această funcție nu a fost folosită foarte des de către utilizatorii de Windows 10, aceasta nu va mai face tranziția la Windows 11.

Live Tiles

Pictogramele dinamice, cu informații „live” care se reîmprospătează în timp real nu vor mai fi găzduite în meniul Start. În locul lor rămân pictogramele fără animații sau elemente dinamice, care pot fi afișate în noul meniu de start. Această funcționalitate era „moștenită” de la Windows 8, sistemul de operare care a fost rapid înlocuit de Windows 10.

Grupuri în Meniul Start

Legată cumva de Live Tiles este și funcția de Grupuri în Meniul Start. În Windows 10, poți crea mai multe astfel de grupuri, pe care le poți muta împreună pentru reorganizare. Nici această funcție nu s-a bucurat de un succes foarte mare în rândul utilizatorilor, fiind de asemenea o funcție similară cu ce se regăsea în ecranul Start din Windows 8. Windows 11 renunță la aceste capabilități.

Quick Status

Mulți utilizatori de Windows 10 probabil că nici nu au auzit de Quick Status, motiv pentru care Windows 11 nu o va integra. Asemeni smartphone-urilor, ecranul de blocare din Windows 10 poate afișa mici informații despre aplicațiile pornite pe computer sau chiar despre vreme și alte informații utile. Implementarea acestor capabilități în aplicații necesită utilizarea unor API-uri Microsoft și probabil distribuția prin Microsoft Store a aplicației.

Mutarea Taskbar-ului

Taskbar-ul din Windows a putut fi de zeci de ani mutat pe oricare laterală a ecranului, dar Windows 11 obligă utilizarea lui în partea de jos. Se pare că Microsoft dorește să creeze o identitate vizuală clară a acestui element din sistemul de operare, cu butonul de Start în centru și scurtăturile către aplicații aliniate pe lângă acesta.

Tablet Mode

Cei care dețin un computer 2-in-1 sau o tabletă cu Windows știu că Windows 10 are și un mod de afișare dedicat dispozitivelor cu touchscreen, numit „tablet mode”. Acesta modifică interfața și dimensiunile butoanelor și înlocuiește clasicul desktop cu o interfață mai apropiată de cea din Windows 8, bazată pe aplicații fullscreen. Acest mod dispare din Windows 11, anumite elemente putând să se adapteze automat la metoda de interacțiune care este în utilizare, iar interfața este gândită în așa fel încât să rămână utilizabilă în orice situație.

Cortana

Asistentul virtual Cortana a fost deja limitat în capabilități și scos din anumite elemente ale sistemului de operare Windows 10, iar în Windows 11 va putea funcționa doar în anumite cazuri. Instalarea sistemului nu mai pornește în mod implicit cu Cortana, totul fiind realizat cu touchscreen sau mouse și tastatură.

Windows S Mode

Microsoft a avut o ultimă tentativă de a oferi un sistem de operare Windows limitat prin Windows 10S, o versiune care putea rula doar aplicații din Microsoft Store. Inițial gândit drept un sistem de operare separat, Microsoft a renunțat la această idee și a oferit un „S Mode”, care permite utilizatorilor să limiteze funcționalitatea pentru a asigura un nivel mai înalt de securitate, întrucât nu poți instala aplicații din browser care ar putea fi infectate cu viruși. S Mode va fi de asemenea limitat la sistemele cu Windows 11 Home. Variantele Pro nu vor mai avea acest mod integrat.

Skype

În urmă cu mai mulți ani, Microsoft a cumpărat Skype pentru a-și consolida serviciile de business de comunicare. Skype a venit preinstalat pe sistemele cu Windows 8 și 10 până acum, dar Windows 11 va renunța la Skype în favoarea Microsoft Teams, alternativa companiei la Zoom. Desigur, vei putea instala Skype separat.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult