Cele mai mari companii software din China dezvoltă un nou sistem de operare „naţional”

13.12.2019
Cele mai mari companii software din China dezvoltă un nou sistem de operare „naţional”

China va avea un sistem de operare proprietar, dezvoltat de două dintre cele mai mari companii de software din ţară, care deja dezvoltau alte sisteme de operare pentru piaţa din China, bazate pe Free BSD şi Linux. Este vorba despre China Standard Software (CS2C ) şi Tianjin Kylin Information, ambele cu legături strânse cu guvernul chinez, oferind în trecut soluţii software pentru instituţiile de stat şi armată.

În timp ce Tianjin Kylin Information dezvoltă Kylin, un sistem de operare din China mai vechi, realizat iniţial pe platforma Free BSD, CS2C dezvoltă NeoKylin OS, o variantă derivată a vechiului sistem de operare. Kylin OS este acum bazat pe Linux, în timp ce NeoKylin încearcă să ofere o experienţă mai prietenoasă, folosind vechiul cod. Popular, NeoKylin a fost numit „clona de Windows XP a Chinei”, întrucât oferea grafică similară pentru interfaţă.

Cele două companii vor lucra împreună pentru a dezvolta un nou sistem de operare „domestic”, care va folosi logo-urile ambelor sisteme de operare vechi. Acesta va fi dezvoltat în cadrul unei noi companii, care va fi controlată de CS2C şi TKI. Nu există un nou nume pentru sistemul de operare, însă este foarte posibi să folosească în continuare numele Kylin şi logo-ul cu creatura mitologică qilin.

Această veste vine la scurt timp după ce China a anunţat că nu va mai permite utilizarea de tehnologii din afara ţării în instituţiile de stat, deci computerele şi sistemele de operare americane precum Windows sau macOS vor trebui înlocuite cu ceva. Întrucât vechile variante Kylin nu erau comparabile cu soluţiile vestice, se pare că a fost necesară combinarea forţelor celor mai mari companii de software chineze pentru a putea dezvolta o soluţie.

Microsoft şi Apple nu vor avea foarte mult de pierdut din sectorul de stat la capitolul software, întrucât 90% din acesta era deja pe software Kylin fie în varianta TKC, fie în varianta CS2C.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult