Chrome va avea opțiune Snooze prin care poți „suspenda” tab-urile nefolosite pentru a elibera memoria RAM

30.10.2022
Chrome va avea opțiune Snooze prin care poți „suspenda” tab-urile nefolosite pentru a elibera memoria RAM
Foto: Shutterstock

Browserul Chrome este de notorietate pentru consumul mare de memoriee RAM, noua funcție Snooze venind doar ca încă o încercare prin care Google încearcă să adreseze această problemă.

Vestea bună este că, de-a lungul timpului, memoria RAM a devenit atât de ieftină încât poți „rezolva”  apetitul Chrome încă de la cumpărarea unui nou PC, sau Laptop. Însă nu toată lumea are „luxul” unui computer echipat cu 32GB memorie RAM.

Rezervată pentru o actualizare viitoare, noua opțiune va permite utilizatorilor să suspende tab-urile neutilizate fără a le închide definitiv. Practic, va și ca la folosirea unui bookmar, doar că pagina respectivă rămâne teoretic deschisă și cu conținutul intact (ex. poziția derulată, textul introdus în formulare). Singurul dezavantaj este că la primul click pe tab-ul respectiv, vei avea de așteptat ceva mai mult pentru ca acesta să fie reactivat, durata variind în funcție de puterea de procesare a dispozitivului.

La fel ca în cazul unei locuințe cu mult prea multe vechituri acumulate, colecționarea de tab-uri după principiul „poate mai am nevoie mai târziu” poate duce rapid la saturarea memoriei RAM, degradând performanțele PC-ului în ansamblu. Dar cu opțiunea Snooze vei putea „curăța” tab-ul respectiv din memorie, fără ca acesta să fie de facto închis. Teoretic, vei putea păstra astfel un număr aproape nelimitat de tab-uri „deschise” în browserul Chrome, revenind oricând dorești pentru a continua activitatea anterioară. Un alt avantaj ar fi că tab-urile suspendate pot fi reactivate fără a fi și reîncărcate, ceea ce ar putea fi un avantaj dacă iei laptopul cu tine într-o locație fără acces la internet.

Potrivit descrierii oferite de Google, tab-urile bifate cu opțiunea Snooze rămân într-o stare de așteptare, fiind reactivate imediat ce dai click pe ele. Deocamdată nu este clar dacă funcția Snooze va fi activată în mod automat pentru tab-urile rămase neutilizate mai mult timp, sau este intenționată strict pentru activare manuală. În cel din urmă caz, utilizatorii ar trebui să știe mai întâi despre existența acesteia și să-i aprecieze avantajele, puțin probabil în cazul celora fără aptitudini de ordin tehnic.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult