Cum poți controla Google Chrome tastând comenzi direct în bara de adrese

28.11.2020
Cum poți controla Google Chrome tastând comenzi direct în bara de adrese
Foto: Shutterstock

Numite Chrome Actions, noile comenzi permit accesarea imediată a celor mai importante funcții din browserul Chrome.

Bara de adrese a încetat de mult să fie doar un loc în care tastezi adresele site-urilor pe care vrei să le accesezi, funcționând deopotrivă ca interfață directă cu motorul de căutare preferat, și chiar accesarea unor secțiuni ascunse ale browserului web.

Începând cu versiunea Chrome 87, poți folosi bara de adrese și ca o linie de comandă prin care ceri browserului web să facă anumite lucruri care, în mod normal, presupuneau vizite în meniul Settings. Denumite Chrome Acțions, acestea sunt în esență fraze atribuite unor funcții anume suportate de aplicație:

  • delete history – permite ștergerea istoricului de navigare web
  • update browser – verifică disponibilitatea unei noi versiuni Chrome
  • launch incognito mode – deschide o nouă fereastră de navigare incognito
  • update credit card info – acces direct la secțiunea unde sunt salvate datele carului de credit
  • edit passwords – aduce pe ecran secțiunea din meniul Setting unde sunt listate parolele memorate de browserul web
  • translate this – acces direct la serviciul Google Translate

Cu siguranță, folosirea unora dintre scurtăturile prezentate mai sus nu va fi mai rapidă pentru utilizatorii Chrome experimentați (ex. poți activa modul incognito și folosind combinația de taste CTRL-SHIFT-N), dar în anumite situații poți economisi timp evitând vizite repetate în meniul Settings. Astfel, chiar dacă va rămâne una dintre funcțiile ascunse de care majoritatea utilizatorilor nu vor ști niciodată, suportul declanșarea prind comenzi directe a anumitor funcții adaugă la flexibilitatea de care au parte utilizatorii Chrome.

comenzi Chrome

Încă aflat la stadiu experimental, suportul Chrome Actions trebuie activat mai întâi de la secțiunea chrome://flags.

Merită spus și că funcționalitatea adusă de Google nu reprezintă o noutate absolută, aceasta fiind implementată sub diverse forme și în alte browsere web.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult