Cota de piaţă Windows Phone este în creştere, europenii sunt cei mai mari simpatizanţi

05.11.2013
Cota de piaţă Windows Phone este în creştere, europenii sunt cei mai mari simpatizanţi

Acum o săptămână, Strategy Analytics a publicat cifrele vânzărilor producătorilor de smartphone-uri pentru cel de-al treilea trimestru al acestui an, rezultatele arătând o dominaţie zdrobitoare Android care a ajuns la 81 de procente. În acelaşi timp însă, Nokia a obţinut vânzări record pentru terminalele Lumia, iar acestea ar trebui să se regăsească undeva. Conform Kantar Worldpanel, Europa este locul unde Windows Phone cunoaşte cea mai rapidă ascensiune.

În timp ce Android ocupă o extrem de confortabilă poziţie dominantă pe cele mai mari cinci pieţe europene, adică Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Spania, rivalul Windows Phone a reuşit să ajungă la o cotă de piaţă de 10 procente, o dublare a cotei de acum un an.

Cei mai mari amatori de Windows Phone sunt italienii, terminalele motorizate de acesta reuşind să detroneze chiar şi platforma iOS. Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt trei pieţe în care adopţia cunoaşte în schimb cea mai mare creştere,  în ultimul caz cota de piaţă Windows Phone apropiindu-se de o triplare. Acesta salturi se datorează lansării unor produse extrem de popular precum Lumia 520, care au oferit o calitate bună la un preţ mai apropiat de puterea de cumpărare a unui continent care încă luptă cu criza. Cele mai multe procente au fost smulse celor de la BlackBerry, în timp ce iOS a rămas aproape mereu constant iar Android a fost în uşoară creştere.

O cotă similară de piaţă se întâlneşte în Australia, aici Windows Phone câştigând însă teren în defavoarea Android, aceasta fiind de altfel şi singura zonă unde platforma Google a cunoscut o scădere vizibilă.

Îmbucurătoare pentru Nokia este situaţia din Statele Unite, un teritoriu în care şi producătorii Android s-au luptat din greu cu Apple şi unde cei din Cupertino au încă o cotă de piaţa foarte ridicată. Terminalele Windows Phone sunt încă la o cotă modestă de 4,6 procente, însă aceasta reprezintă aproape o dublare a cotei de acum un an. Mai puţin îmbucurătoare este însă situaţia din China, unde Windows Phone a pierdut procente din cota de piaţă, laolaltă cu iOS, în favoarea Android.

Situaţia prezentată de Kantar Worldpanel nu este una îmbucurătoare pentru Microsoft şi Nokia, China fiind o piaţa extrem de importantă pentru orice producător de smartphone-uri, însă creşterile vizibile din Europa sau Australia şi dezgheţarea situaţiei din Statele Unite ne spun că banii investiţi în publicitate şi munca investită în terminale noi începe să dea roade.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News