Cum instalezi şi rulezi Windows 8 de pe un stick USB

12.03.2012
Cum instalezi şi rulezi Windows 8 de pe un stick USB

Windows 8 Consumer Preview a stârnit curiozitatea foarte multor utilizatori, dornici să afle ce pregăteşte Microsoft pentru viitorul PC-urilor şi cum vor arăta tabletele cu sistem de operare Windows, cele din urmă având parte de o interfaţă Metro complet nouă, special creată pentru utilizarea pe ecrane touch.

Din păcate nu toţi utilizatorii sunt dispuşi să schimbe sistemul de operare Windows principal cu o versiune încă nefinalizată, care până la urmă ar putea să nu le fie tocmai pe plac. Instalarea sistemului Windows 8 într-o partiţie separată pe harddisk este o operaţiune dificil de realizat cu un PC deja plin cu date, iar folosirea unei maşini virtuale pentru rularea acestuia din mediul Windows 7 necesită de multe ori resurse de procesare şi memorie prea mari pentru configuraţia PC-ului avut la dispoziţie.

Citeste şi: Angry Birds Space – trailer NASA şi detalii despre joc

Cum să instalezi Windows 8 pe un stick USB

Windows 8 Consumer Preview mai oferă însă o alternativă: instalarea direct pe un stick de memorie USB flash, configurat astfel încât să poată rula sistemul de operare de pe orice PC avut la dispoziţie.

Înainte de a trece la instalarea sistemului de operare avem nevoie de următoarele ingrediente:

Trebuie spus că sistemul de operare nu necesită chiar 16 GB spaţiu de stocare pentru instalare, însă vom avea nevoie de o rezervă de spaţiu pentru instalarea de aplicaţii şi fişierele temporare create în mod automat în timpul utilizării.

Paşii de instalare:

1. Dispozitivul USB Flash trebuie mai întâi pregătit pentru instalarea sistemului de operare. Pentru asta folosim combinaţia de taste Win + R şi tastăm diskpart în caseta apărută, după care apăsăm Enter.

Windows 8 pe stick USB - partitionarea şi formatarea cu utilitarul Diskpart

 • Odată lansat utilitarul diskpart, tastăm comanda LIST DISK pentru a obţine o listă cu dispozitivele de stocare conectate la PC.
 • Tastăm comanda SELECT DISK X, unde X este înlocuit cu numărul dispozitivului USB pe care dorim să îl configurăm (ex. SELECT DISK 1) şi apăsăm Enter
 • Stergem conţinutul dispozitivului de stocare folosind comanda CLEAN (Atentie: Operaţiunea este ireversibilă. Pentru a preveni pierderile de date, copiaţi mai întâi fişierele stocate pe dispozitivul USB într-o altă locaţie)
 • Creăm o partiţie nouă cu ajutorul comenzii CREATE PARTITION PRIMARY
 • Formatăm partiţia nou creată folosind comanda format fs=ntfs quick
 • Configurăm partiţia principală folosind comanda ACTIVE
 • Folosim comanda ASSIGN pentru a da partiţiei nou create o literă de identificare în My Computer.
 • Părăsim programul diskpart cu ajutorul comenzii EXIT.

2. Montăm fişierul imagine ISO conţinând kit-ul de instalare Windows 8 Consumer Preview folosind un program de emulare CD/DVD, sau îl inscripţionăm pe suport DVD cu ajutorul aplicaţiei Nero Burning Rom 11. Odată accesat conţinutul acestuia, copiem fişierul install.wim din directorul \sources către un alt director special creat pe harddisk (ex. C:\ win8usb).

Windows 8 pe stick USB - găsirea şi copierea fişierului install.wim către directorul din care vom lucra

3. Montăm fişierul imagine ISO conţinând kit-ul programul de instalare Windows Automated Installation Kit, după care vizităm link-ul afişat în interfaţa AutoPlay pentru a instala mai întâi setul de librării Microsoft .NET Framework 3.5. După completarea acestui pas trecem la instalarea efectivă a suitei Windows Automated Installation Kit, folosind optiunea Windows AIK Setup.

Windows 8 pe stick USB - programul de instalare Windows Automated Installation Kit

Din setul de utilitare puse la dispoziţie de kit-ul AIK avem nevoie doar de componenta imagex.exe. Găsiţi versiunea compatibilă cu sistemul de operare instalat, ex: C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86 pentru ediţia pe 32 biţi a sistemului de operare Windows şi copiaţi-o în directorul C:\ win8usb creat anterior.

Cei care au instalată versiunea pe 64 biţi a sistemului Windows 7, găsesc fişierul imagex.exe în locaţia C:\Program Files\Windows AIK\Tools\amd64.

4. Lansaţi utilitarul Command Prompt folosind click dreapta şi opţiunea Run as administrator (îl găsiţi în Start Menu -> All Programs -> Accessories).

 • Navigaţi către directorul de lucru folosind comanda cd /d C:\win8usb
 • Verificaţi în My Computer litera atribuită partiţiei nou create pe dispozitivul USB Flash (ex: f:), după care tastaţi comanda imagex.exe /apply install.wim 1 f:\
 • După finalizarea etapei de mai sus tastaţi comanda bcdboot.exe f:\windows /s f:

Windows 8 pe stick USB - etapa finală de copiere a fişierelor către dispozitivul USB Flash

Dacă operaţiunile descrise mai sus au fost îndeplinite corect, instalarea Windows 8 pe stick USB flash este acum completă şi putem trece la pornirea sistemului de operare.

Pentru asta avem nevoie să vizităm mai întâi BIOS-ul PC-ului de la care lucrăm, pentru a alege stick-ul USB Flash ca dispozitiv principal pentru pornirea sistemului de operare. Mai multe detalii pentru realizarea acestui pas puteţi găsi în manualul de instalare a plăcii de bază sau sistemul laptop.

Alternativ, puteţi încerca activarea meniului de selectare a partiţiei de Boot apăsând în mod repetat tasta F12 imediat după pornirea calculatorului.

Windows 8 pe stick USB - prima pornire

La prima pornire, Windows 8 va detecta în mod automat configuraţia hardware a PC-ului pe care rulează, după care va reporni în mod automat. După repornire este necesar să tastaţi o cheie de activare validă, pentru a continua finalizarea procesului de configurare.

Windows 8, rulat direct de pe un stick USB

Odată finalizată etapa iniţială de configurare, aveţi la dispoziţie o versiune funcţională de Windows 8, ce poate fi utilizată fără a interfera cu sistemul de operare principal instalat pe harddisk.

Driverul video pentru interfaţa Intel HD Graphics nu a fost instalat.

Sistemul de operare este perfect funcţional, însă driverul video pentru interfaţa Intel HD Graphics nu a fost instalat în timpul procesului de configurare.

Atunci când doriţi să dezinstalaţi Windows 8, tot ce trebuie să faceţi este să deconectaţi stick-ul USB înainte de pornirea calculatorului, urmând a îl reconecta după pornirea sistemului Windows principal. Opţional, puteţi folosi utilitarul de formatare pentru a recâştiga spaţiul de stocare rămas ocupat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult