Cum poţi genera parole unice în Firefox

05.09.2008
Cum poţi genera parole unice în Firefox

Majoritatea dintre noi suntem prea comozi sau prea nepăsători pentru a lua în serios securitatea conturilor pe care le avem pe Internet sau a oricăror alte date ce sunt protejate prin parolă. Cei mai mulţi au de regulă o singură parolă sau maxim două-trei pentru toate conturile.

Ideea

Ideal ar fi să avem câte o parolă pentru fiecare cont, iar parola respectivă să fie lungă şi să includă caractere diverse (litere mari, litere mici, cifre etc). Însă cine stă să memoreze atâtea parole complicate? Chiar şi notarea lor într-un fişier sau salvarea într-un program e prea complicată pentru majoritatea utilizatorilor.

Principiul

Cineva a venit însă cu o abordare complet diferită. Printr-un algoritm special, se poate genera un cod unic dintr-un anumit obiect. Prin obiect se înţelege o imagine, un fragment de text sau un link.

Generarea codului unic este la îndemâna utilizatorilor de Firefox. Asta pentru că există o extensie ce realizează automat această operaţiune. Se numeşte ObPwd (prescurtarea de la Object-based Password) şi poate fi instalată de aici. Autorul susţine că ObPwd este deocamdată doar în stadiu de prototip, însă cât timp am testat-o a părut să meargă fără probleme.

ObPwd Firefox

Practica

După ce instalezi extensia şi restartezi programul poţi apela la funcţiile extensiei. Să zicem că vrei să-ţi generezi o parolă pentru contul tău de pe go4it.ro. Cel mai logic şi mai simplu ar fi să îţi generezi parola pornind de la logo-ul go4it.ro. Aşa că dai click dreapta pe logo şi din meniul contextual alegi opţiunea "Get ObPwd from image". În scurt timp îţi va fi afişată o mică fereastră cu codul unic generat.

ObPwd Firefox

În acest fel nici nu ai nevoie să memorezi parola, atâta vreme cât ţii minte că ai generat-o folosind logo-ul site-ului. De fiecare dată când vei dori să te loghezi pe site, este de ajuns să repeţi operaţiunea amintită. Exact în acelaşi fel poţi obţine parole unice din link-uri şi fragmente de text.

De pe aceeaşi pagină poate fi descărcat şi un program de Windows care poate genera parole unice pornind de la fişierele stocate pe calculator.

Această funcţie ar putea transforma ObPwd într-una dintre cele mai populare extensii de Firefox. Deocamdată este doar un prototip cunoscut de prea puţini utilizatori, care merită mai multă atenţie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News