Dispozitivele Windows 10 cu procesoare ARM nu vor mai putea rula aplicații x86 pe 64 biți

17.11.2021
Dispozitivele Windows 10 cu procesoare ARM nu vor mai putea rula aplicații x86 pe 64 biți

Microsoft va retrage compatibilitatea Windows 10 on ARM cu aplicații pe 64 biți, obligând posesorii acestora să facă upgrade la Windows 11, pentru a nu pierde accesul la majoritatea aplicațiilor dezvoltate pentru platforma Windows.

Unul din principalele neajunsuri ale platformei Windows on ARM, dezvoltată de Microsoft special pentru noua generație de portabile cu arhitectură ARM, a fost lipsa suportului pentru folosirea de aplicații Windows pe 64 biți, soluția de emulare x86 suportând inițial doar aplicații pe 32biți..

Inițial, platforma Windows on ARM putea rula în modul pe 64 biți doar aplicații native create pentru arhitectura ARM, fapt care nu prea conta în ochii utilizatorilor, din moment ce oferta de aplicații native pentru noua platformă Microsoft este foarte săracă. Confruntați cu penuria de aplicații native, proaspeții posesori de portabile Surface și alte dispozitive echipate cu procesoare ARM au descoperit în scurt timp că nu se pot baza nici pe ecosistemul de aplicații Windows 10, versiunile recente ale aplicațiilor desktop neputând fi rulate cu soluția de emulare x86 pe 32 de biți.

Oferit pentru testare de acum aproape un an, prin canalul Windows Insiders, suportul pentru emulare x86 pe 64 de biți nu a fost niciodată adăugat în mod oficial platformei Windows on ARM. Risipind și ultimele speranțe lăsate utilizatorilor care au cumpărat dispozitive ARM bazate pe Windows, Microsoft anunță că Windows 10 on RAM este pe cale să piardă din nou și definitiv suportul pentru emulare x64.

Motivul nu este dificil de intuit, Microsoft sperând ca astfel să determine cât mai mulți utilizatori să aleagă calea upgrade-ului la Windows 11, de altfel disponibil în mod gratuit.

Pe lângă compatibilitate extinsă cu aplicațiile existente, noul emulator pe 64 biți promite și unele creșteri de performanță, reducând decalajul față portabilele echipate cu procesoare x86 native, furnizate de Intel sau AMD.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult