Facebook vrea să înlocuiască Android cu un sistem de operare proprietar

20.12.2019
Facebook vrea să înlocuiască Android cu un sistem de operare proprietar

În ciuda mai multor zvonuri, Facebook nu a lansat niciodată un telefon oficial. Compania a intrat însă în ultimii câţiva ani şi pe piaţa de hardware cu produse din gama Oculus şi mai nou cu display-urile inteligente Portal. Compania spune acum că doreşte să îşi creeze şi propriul sistem de operare pentru toate aceste dispozitive, pentru a nu mai depinde de Android. Cel responsabil pentru dezvoltarea noului software este chiar Mark Lucovsky, unul dintre cei care au stat la baza dezvoltării sistemului de operare Windows NT, sistem de operare pe care inclusiv Windows 10 încă este bazat.

Conform declaraţiilor lui Andrew Bosworth, vice preşedinte al diviziei hardware din cardul Facebook, compania doreşte să îşi asigure relevanţa în acest spaţiu pentru generaţiile viitoare de hardware:

„Vrem să ne asigurăm că vom avea un loc în generaţia următoare. Nu credem că putem avea încredere în piaţă sau concurenţi pentru a ne asigura că vom avea acel loc. Şi vom face asta pe cont propriu.”

Noul sistem de operare ar trebui să ofere celor de la Facebook posibilitatea de a dezvolta produse pentru care alţi concurenţi nu oferă încă soluţii software. De exemplu, piaţa de ochelari cu realitate augmentată (AR) încă nu este destul de dezvoltată, însă Facebook are astfel de produse în plan, iar Google nu pare să ofere suportul software necesar pentru accelerarea acestor lansări.

Desigur, ochelarii VR Oculus Go şi Oculus Quest vor putea beneficia de pe urma noului sistem de operare, care ar putea avea integrare mult mai bună cu reţeaua de socializare, în timp ce produsele din gama Portal ar putea beneficia de funcţii de securitate şi intimitate mai bune, probabil.

Desigur, aceste planuri nu vor afecta funcţionalitatea produselor din prezent sau aplicaţiilor de pe iOS, Android şi alte platforme. Acestea vor continua să existe în modul în care ne-am obişnuit. Eforturile Facebook pe piaţa de smartphone-uri, cu un launcher proprietar numit Facebook Home de Android pe dispozitivele HTC nu s-au dovedit a fi de succes. Cel mai probabil, un nou sistem de operare Facebook nu va fi dezvoltat şi pentru smartphone-uri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video