Firefox 66 îmbunătăţeşte blocarea reclamelor, funcţia de căutare şi derularea paginilor web

20.03.2019
Firefox 66 îmbunătăţeşte blocarea reclamelor, funcţia de căutare şi derularea paginilor web

Mozilla a lansat o nouă versiune Firefox, adaptată pentru a gestiona mai bine conţinutul abuziv din paginile web, cum sunt reclamele video care rulează automat a accesarea anumitor pagini. Pe lista modificărilor intră şi redarea mai lină a paginilor web pe măsură ce le derulăm folosind modul scroll, îmbunătăţiri pentru funcţia de căutare, securitate îmbunătăţită, modificări la funcţia search, integrare Windows Hello şi suport mai bun pentru extensii.

Disponibilă oficial pentru platformele Windows, Mac, Linux şi Android, versiunea Firefox 66 va fi instalată ca actualizare automată pentru toate dispozitivele care folosesc deja Firefox, cu ceva întârzieri în cazul platformei Android.

Potrivit statisticilor oficiale, browserul Firefox are în prezent 300 milioane de utilizatori activi la nivel global, rămânând una dintre platformele principale pentru navigare web.

Începând cu versiunea Firefox 66, clipurile video setate în modul autoplay nu vor mai rula automat, indiferent dacă au sunetul oprit (doar video). Utilizatorii care doresc să vadă conţinutul oferit vor trebui să activeze manual redarea, dând click pe clipul inserat în pagina web. Manual, putem seta păstrarea păstrarea modului autoplay dând click pe simbolul (I) afişat în dreptul barei de adrese, alegând opţiunea Autoplay sound => Allow.

Firefox 66 introduce şi o tehnologie numită scroll anchoring. Concret, atunci când derulezi o pagină web care se încarcă greu, punctul în care te afli nu va fi resetat pe măsură ce noi elemente grafice sunt încărcate (ex. reclame), păstrând exact poziţia din care citeai textul articolului.

Funcţia de căutare permite acum evidenţierea rezultatelor în mai multe pagini simultan, astfel că nu va mai trebui repeţi aceeaşi căutare pentru fiecare tab în parte. Pentru activarea acestei funcţii nu trebuie decât să adaugi simbolul % la începutul expresiei de căutare, sau să dai click pe simbolul (+) afişat în listă atunci când ai multe tab-uri deschise în browser.

Motorul de căutare implicit poate fi setat şi pentru sesiunile Private Browsing.

Cu autentificare Windows Hello, Firefox 66 oferă o alternativă sigură şi foarte comodă la folosirea parolei clasice.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult