Fleksy, prima tastatură de iOS 8 cu suport pentru limba română: instalare, configurare, utilizare

Fleksy, prima tastatură de iOS 8 cu suport pentru limba română: instalare, configurare, utilizare

Au trecut doar câteva ore de când Apple a dat startul la update-uri OTA. Deja Twitter-ul e plin de posturi ale celor care se plâng că nu au spaţiu suficient. ”Nu-i nimic, mutăm ceva poze şi documente pe iCloud, mai ştergem ceva jocuri şi purcedem la update; eventual punem cu iTunes”, suspină ironia frustrării posesorilor de iPhone-uri mai vechi. Cei mai norocoşi, posesorii de device-uri cu mai mult spaţiu liber, au pornit deja în explorarea noutăţilor: ”Cu ce să începem? Păi cu tastaturile third party. Parcă aud hohotele de râs ale trollilor cu Android”.

Încă din seara în care a apărut update-ul la iOS 8, ai de ales între mai multe tastaturi third party. Cum era de aşteptat, în funtea listei sunt tasturile foarte populare pe Android, SwiftKey şi Swipe. Problema e că niciuna dintre acestea nu are deocamdată dicţionar pentru limba română. Asta deşi nu trebuie decât să-l porteze de pe Android, iar SwiftKey are inclusiv sincronizare prin cloud. Fleksy (89 cenţi) este prima şi deocamdată singura tastatură din noul val de care se pot bucura şi utilizatorii români.

Deşi nu este la fel de populară ca SwiftKey sau Swipe, nici Fleksy nu este un nou venit, existând deja de ceva timp pe Android. Fleksy este apreciată pe Android datorită abordării mai simple, un stil care se potriveşte cumva şi mai bine iOS-ului.

Cum se instalează Fleksy sau orice altă tastură third party pe iOS

După instalarea aplicaţiei, aceasta trebuie activată pentru a fi folosită în locul tastaturii implicite de pe iOS. Trebuie să intri la Settings – General – Keyboard – Keyboards – Add New Keyboard iar aici să dai pe tastatura dorită. Apoi te intorci la Keyboards, intri la Fleksy şi bifezi Allow Full Access.

Configurare

Pentru configurare accesezi aplicaţia propriu-zisă. Aceasta conţine setările şi un tutorial pe care cei care nu au mai folosit Fleksy îl vor aprecia pentru că acolo vor descoperi gesturile prin care pot fi accesate majoritatea funcţiilor.

Fleksy îţi pune la dispoziţie şase teme coloristice, plus încă şaşe disponibile ca In-App Purchase, trei dimensiuni şi două layout-uri. Corecţia poate fi îmbunătăţită dacă îi acorzi acces la conturile de Facebook, Twitter sau Gmail. Nu lipsesc nici opţiunile clasice precum Auto-Capitalization sau Fast Delete.

Utilizare

Fleksy se bazeză foarte mult pe gesturi. Developerii au ales să le folosească pentru a crea un design cat mai minimalist. De exemplu, în loc să-ţi ocupe ecranul cu butoane pentru semnele de punctuaţie, apeşi de două ori spacebar-ul şi faci swipe up sau swipe down pentru a alege semnul de punctuaţie dorit. Tot prin swipe-uri verticale alegi şi cuvântul necesar din cele sugerate.

Nu are lag absolut deloc, cel puţin pe Mini-ul pe care am testat-o.

La fel cum simplitatea şi interfaţa curată sunt atuurile lui Fleksy, la fel predicţia şi tracing-ul sunt marile lipsuri. Nu vei tasta mai puţin bazându-te pe autocorecţie şi nici nu vei putea face swipe.

Fleksy este o alternativă simplă la tastatura implicită de pe iOS 8, lipsită de funcţiile avansate pe care le au Swipe şi SwiftKey dar este deocamdată singura cu dicţionar şi autocorecţie pentru limba română. Merită cei 89 de cenţi, dar la fel de bine poţi aştepta să cumperi Swipe sau SwiftKey când vor avea şi dicţionar pentru română.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News