Freeware – aplicaţii multimedia

Freeware - aplicaţii multimedia
Audio şi video

Deşi probabil mulţi au alte preferinţe, în domeniul playerelor video, favoritul meu este Media Player Classic. Are toate funcţiile de care am nevoie de la corecţia imaginii la configurarea subtitrarii, codecuri preinstalate şi ocupă foarte puţin (nu că ar mai fi o problemă spaţiul de sotcare).

Media Player Classic

În materie de MP3-uri, bătrânul Winamp este în continuare cel mai bun şi cel mai complet player audio. O descriere a acestuia ar fi de prisos, istoria sa se confundă cu cea a formatului MP3 şi este atât de popular încât este cunoscut mai mult ca sigur tuturor utilizatorilor, indiferent de nivelul lor de cunoştinţe.

Winamp

Pe de altă parte, sunt convins că nu mulţi au auzit de STP MP3 player. Este un player MP3 mic (din toate punctele de vedere) care stă rezident în system tray şi poate fi controlat fie prin accesarea meniurilor cu ajutorul mouse-ului, fie direct de la tastatură. Personal prefer a doua variantă. Ocupă foarte puţină memorie RAM (de obicei în jur de 5 – 7 MB) şi are funcţiile de bază: playlist şi egalizator.

STP MP3 player

Mai aproape de Winamp, tot gratuit, este Quintessential Player. Ca funcţionalitate se aseamănă foarte mult cu Winamp, însă la nivel de interfaţă oferă un nivel mai înalt de personalizare. Din păcate, cei care se ocupau de acest program nu i-au mai acordat atenţie de vreo 4 ani. Însă şi aşa, este un player MP3 excelent.

Quintessential Player

Pentru cei riguroşi, completarea tag-urilor MP3-urilor este obligatorie. Şi fără nicio legătură cu filmul cu aelaşi nume, The GodFather este cel mai complex editor de tag-uri. Mult mai bun decât alte programe similare pe bani. Acesta permite editarea multiplă a tag-urilor şi a numelor de fişiere. Poate, de asemenea, să importe automat informaţiile de pe Internet, apelând în acest sens la mai multe baze de date online. Singurul dezavantaj care reiese din complexitatea acestui program este faptul că poate fi destul de dificil de înţeles şi folosit la început. Însă odată familiarizat modul de funcţionare, vei realiza editarea tag-urilor a sute de melodii în timp record.

The GodFather

Articolul de faţă şi autorul lui nu au pretenţia de a acoperi toate programele gratuite din domeniul multimedia, ci doar pe cele considerate cele mai importante. În afară de acestea, mai sunt disponibile pe Internet sute, poate mii, de aplicaţii multimedia gratuite. Atenţie însă la programele gratuite care provin din surse dubioase, unele pot ascunde coduri maliţioase care să realizeze diverse acţiuni ascunse şi nu tocmai oneste.

Editare grafică fără bani

În conceptul lărgit de multimedia – foto, audio, video – se regăsesc o mulţime de programe gratuite. Însă dintre acestea nu toate merită instalate şi testate. Unele pur şi simplu nu oferă o funcţionalitate satisfăcătoare, iar altele au un singur rol, îndeplinesc o funcţie anume. Ideea este ca, de exemplu, un manager de fotografii să nu se limiteze la vizulizarea imaginilor plus alte două-trei funcţii. Chiar dacă este gratuit, acesta trebuie să respecte principiile de funcţionare ale categoriei din care face parte şi să ofere majoritatea funcţiilor corespunzătoare tipului de programe din care face parte.

Dacă tot am dat ca exemplu managerele de fotografii/imagini o să încep cu această categorie. Unul din preferatele mele este IrfanView. Nu este el un adevărat manager de fotografii, este mai mult un viewer cu cele mai frecvent folosite funcţii de editare. Ceea ce-mi place la el cel mai mult este dimensiunea redusă şi viteza de operare. Evident, Photohop este regele graficii, însă pentru operaţiunile uzuale (redimensionare, crop, editare/redenumire/conversie de tip batch etc.) este foarte bun.

IrfanView

Un foarte bun manager de fotografii (în adevăratul sens al cuvântului), gratuit pentru uz personal, este XnView. Acesta recunoaşte un număr mare formate grafice şi oferă mai multe criterii de organizare a fotografiilor. Nu lipsesc nici funcţii de editare precum rotire, redimensionare, crop, ajustarea luminozităţii şi a contrastului (automată şi manuală), aplicarea diverselor filtre pentru stilizarea imaginilor sau conversia şi redenumirea multiplă.

XnView

O alternativă interesantă dar mai ales diferită la XnView este Picasa, program cumpărat de Google în urmă cu aproximativ 3 ani. Picasa oferă un mod diferit de afişare a directoarelor cu imagini, sub forma albumelor. Acest mod a fost adoptat recent şi de Microsoft care l-a implementat în programul Windows Live Photo Gallery, inclus în Windows Vista, dar disponibil şi pentru XP. Ca funcţii de editare şi organizare a imaginilor, Picasa nu străluceşte însă lasă impresia unui program care a urmărit de la bun început o abordare diferită faţă de managerele clasice de fotografii.

Picasa

Google încearcă să facă din el un instrument care să se integreze cu toate serviciile online (proprietatea Google) care au de a face cu imaginile. Din Picasa imaginile pot fi incluse în posturile blogurilor de pe Blogger, pot fi urcate pe serverele Picasa Web pentru a fi share-uite online şi pot fi trimise pe mail bineînţeles folosind Gmail.

Ca editoare de imagini se remarcă Paint.NET şi GIMP. Paint.NET are de partea sa interfaţa simplă şi ergonomică ceea ce-l face uşor de intuit de către toţi utilizatorii. Ştie să lucreze cu layere, dispune de funcţie nelimitată de undo şi numeroase efecte pentru stilizarea imaginilor plus majoritatea tool-urilor caracteristice editoarelor de imagini.

Paint.NET

De partea cealaltă, GIMP este văzut de mulţi ca alternetiva OpenSource la Photoshop. Adevărul este că nu se compară cu puternicul program al celor de la Adobe, însă este poate cel mai complex program de editare grafică gratuit. GIMP este o aplicaţie mai complexă decât Paint.NET, ceea ce nu îl recomandă utilizatorilor lispsiţi de experienţă în acest domeniu.

GIMP

Urmărește Go4IT.ro pe Google News