Funcția disponibilă pe Android 14 care salvează memoria și bateria dispozitivelor

03.01.2024
Funcția disponibilă pe Android 14 care salvează memoria și bateria dispozitivelor

Android 14 vine cu o caracteristică nouă care promite să îmbunătățească performanța și durata de viață a bateriei telefoanelor utilizatorilor. Această funcție se axează pe reducerea impactului negativ al aplicațiilor preinstalate, cunoscute și sub numele de bloatware, asupra resurselor sistemului, scrie Androidauthority. 

Potrivit lui Mishaal Rahman, un cunoscut expert în sistemul Android, noul sistem de operare va scana partițiile sistemului la prima pornire a dispozitivului. Dacă în timpul acestei scanări se detectează o aplicație nouă cu o „activitate de lansare” (adică o aplicație care poate fi lansată printr-o pictogramă de pe ecranul principal), aplicația respectivă va fi pusă într-o stare „STOPPED” până când utilizatorul o deschide. Acest proces înseamnă că multe aplicații preîncărcate nu vor consuma resursele sistemului până când utilizatorul nu le deschide personal.

Google intenționează să activeze această funcție în modul AOSP (Android Open Source Project), dar le va permite producătorilor de dispozitive Android (OEM) să opteze pentru excluderea acesteia dacă doresc. Producătorii pot, de asemenea, să integreze funcția, dar să adauge anumite aplicații preîncărcate pe o listă de excepții, permițându-le astfel să consume resursele sistemului fără a fi deschise mai întai.

Ce aplicații de la Google se află pe lista de excepții

Pachetul GMS (Google Mobile Services) oferit OEM-urilor pentru integrarea în software-ul lor conține mai multe aplicații Google care sunt pe lista de excepții.

Printre acestea se numără Chrome, Play Store, Photos, Files, YouTube Music, Contacts și altele. Acest lucru este practic pentru majoritatea aplicațiilor Google, deoarece blocarea accesului unora dintre ele la resursele sistemului ar putea avea un efect asupra funcționalității (de exemplu, sincronizarea contactelor, actualizările automate ale aplicațiilor, sincronizarea generală a datelor).

Potrivit lui Mishaal Rahman, această caracteristică pare a fi o modalitate excelentă de a combate efectele aplicațiilor preinstalate și de a lungi durata de viață a bateriei. Per-total, Android 14 a fost primit cu succes de către utilizatorii, venind cu o mulțime de caracteristici și funcționalități interesante. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult