Google a activat oficial suportul Passkeys în browserul Chrome, tehnologia care elimină nevoia pentru parole

09.12.2022
Google a activat oficial suportul Passkeys în browserul Chrome, tehnologia care elimină nevoia pentru parole

Google tocmai a făcut pasul decisiv către „desființarea” parolelor tradiționale, activând suportul Passkeys în toate versiunile oficiale de Chrome.

Mișcarea făcută permite integrarea sistemelor passkey de autentificare prin amprentă sau față direct în aplicațiile de Android și pe site-urile web. Beneficiind de suportul passkey asigurat partea Google, dezvoltatorii vor putea integra opțiunea de autentificare fără parolă pentru înregistrarea de conturi doar cu o adresă de e-mail. Parola contului nu va mai exista, autentificarea fiind realizată doar cu mijloacele biometrice disponibile pe dispozitivul cu care te conectezi (ex. Touch ID sau Face ID).

Schimbarea vine după ce la jumătatea acestui an Google a anunțat colaborarea cu parteneri importanți din industrie, cum ar fi Apple și Microsoft, pentru o inițiativă care țintește eliminarea totală a parolelor.

„Passkeys-urile sunt un înlocuitor semnificativ mai sigur pentru parole și alți factori de autentificare ușor interceptați în atacurile de tip phishing”, a spus Google într-o postare pe blog. „Elimină riscurile asociate cu reutilizarea parolelor și breșele de securitate a serviciului respectiv, totodată protejând utilizatorii de atacurile de tip phishing”.

Lansarea suportului Passkey permite utilizatorilor să creeze și să folosească chei de acces digitale pe telefoanele Android, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi nevoiți să-și reamintească diferite combinații de parole. Cheile de acces sunt construite pe standardele criptografice dezvoltate FIDO Alliance și World Wide Web Consortium, permițându-vă să utilizați smartphone-ul pentru a vă conecta la o aplicație sau website de pe un dispozitiv, indiferent de platforma software folosită de acesta.

În plus, tehnologia nu este o exclusivitate Android, fiind suportată în egală măsură și pe platformele rivale iOS, Windows și Mac OS.

Utilizatorii vor avea acces automat și pe mai multe dispozitive la cheile lor de acces, fără a fi nevoie să reînregistreze fiecare cont. Pentru a crea o cheie de acces, trebuie doar să confirmi informațiile contului de acces și validezi cu amprenta, fața sau blocarea ecranului atunci când ți se solicită. De asemenea, poți folosi o cheie de acces stocată pe un telefon pentru a te conecta pe un dispozitiv din apropiere.

Deși, deocamdată nu este obligatorie, înlocuirea parolelor cu noul sistem Passkey este folositoare din cel puțin trei motive. Utilizatorii sunt scutiți de grija memorării/salvări parolelor, iar noul sistem este chiar mai ușor de folosit, din moment ce autentificarea se face cu mijloace biometrice automate (ex. scanarea amprentei). Dar mai ales, sistemul Passkey este bazat pe tehnologii criptografice moderne, fiind incomparabil mai sigur decât orice parolă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult