Google activează auto-arhivarea aplicațiilor instalate din Play Store, diminuând spațiul ocupat cu până la 60%

15.04.2023
Google activează auto-arhivarea aplicațiilor instalate din Play Store, diminuând spațiul ocupat cu până la 60%

Dispozitivele Android care folosesc Play Store pentru instalarea de aplicații vor suporta de acum ”arhivarea” aplicațiilor rar folosite, ca alternativă la dezinstalarea permanentă.

Deosebit de utilă amatorilor de jocuri pe Android care ar dori să încerce alt titlu fără a pierde salvările realizate în jocul actual, noua funcție permite păstrarea setărilor personalizate, aplicația arhivată ocupând cu până la 60% mai puțin spațiu de stocare. La simpla activare a scurtăturii de pe ecranul telefonului, aplicația parțial-inactivată poate fi pornită cu câteva secunde întârziere, timpul de așteptare variind în funcție de dimensiunea aplicației și puterea de procesare a dispozitivului.

Opțiunea de arhivare a devenit posibilă prin introducerea unui nou tip de APK, facilitând „spargerea” aplicațiilor în pachete mai mici, separând elementele care asigură funcționalitatea esențială (ex. recepționarea de notificări, afișarea interfeței) de funcțiile mai avansate sau pur și simplu rar folosite.

Tehnologia intenționată în primul rând să reducă volumul de date descărcat și timpii de aplicare ai actualizărilor permite astfel și reducerea efectivă a dimensiunii aplicațiilor instalate din Play Store, prin reîmpachetarea acestora în APK-uri care conțin inclusiv setările personalizate de utilizator. Arhiva rezultată poate fi păstrată în memoria dispozitivului, sau încărcată automat pe Google Drive, eliberând spațiul de stocare local. Cert este că aplicațiile nu sunt complet dezinstalate, putând fi readuse oricând la starea anterioară.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult