Google anunţă oficial Android 10 cu un nou logo. Renunţă la nume de prăjituri

23.08.2019
Google anunţă oficial Android 10 cu un nou logo. Renunţă la nume de prăjituri

Google a anunţat în mod oficial numele noii versiuni a sistemului de operare Android. În trecut, compania a alăturat fiecărei versiuni în parte câte un nume de desert, însă începând cu cea de-a zecea revizie majoră, această tradiţie se opreşte. După Android 9.0 Pie nu urmează un Android Q cu nume de desert, ci Android 10, care primeşte şi o nouă identitate vizuală formată dintr-un nou logo şi culori puţin schimbate.

Logo-ul sistemului de operare Android este acum format din textul „android” scris cu litere mici negre, alături de partea de sus a capului mascotei Android, acum într-o nuanţă de verde mai închisă. Logo-ul oficial pentru noua versiune este „android 10”, cu un font puţin schimbat faţă de trecut, mai rotunjit. Până acum, Android 10 a fost cunoscut drept Android Q public, versiunile beta deja existente pentru dispozitivele compatibile afişând logo-ul vechi, care se alinia la vechea tradiţie a denumirilor.

Noul Android 10 urmează să se lanseze în viitorul apropiat, cu o serie de funcţii noi legate în special de intimitatea datelor utilizatorilor. Vor exista acum opţiuni noi pentru gestionarea geolocaţiei, aplicaţiile putând avea acces permanent, sau doar atunci când foloseşti aplicaţia. Va fi integrat un nou sistem de navigaţie folosind gesturi, similare cu cele de pe iOS şi cu soluţiile proprietare ale companiilor OnePlus şi Huawei, în timp ce sistemul de operare va necesita mai puţine restartări.

Google a dezvoltat o nouă metodă de update al sistemului de operare, pe bucăţi, care poate acum să descarce în fundal anumite pachete cu actualizări şi să le instaleze fără a necesita repornirea dispozitivului. Aici vor intra noile actualizări de securitate, îmbunătăţirile pentru funcţiile de intimitate şi alte mici elemente ale sistemului de operare Android 10. De asemenea, tocmai pentru că aceste elemente pot fi actualizate în fundal, iar software-ul vine direct de la Google, telefoanele vor primi actualizări mai rapide pentru aceste componente, întrucât nu mai este necesară intervenţia producătorului dispozitivului pentru lansarea unui update.

În ciuda anunţului unuio nou logo şi unui nou nume, Google nu a specificat când va lansa în mod oficial noul Android 10. Cel mai probabil, lansarea va fi programată cândva în apropierea apariţiei pe piaţă a noii generaţii de telefoane Google Pixel.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult