Google, Apple, Microsoft şi Mozilla pun bazele unei tehnologii care va face internetul de 20 de ori mai rapid

Google, Apple, Microsoft şi Mozilla pun bazele unei tehnologii care va face internetul de 20 de ori mai rapid

Chiar dacă viteza conexiunilor la internet a crescut constant în ultimii ani, în ce priveşte experienţa la navigare web lucrurile au mers în direcţia opusă. Paginile tot mai încărcate de conţinut pun presiune nu doar pe conexiunea la internet, ci şi pe web browserul în care sunt afişate, ducând consumul de memorie şi resurse de procesor la valori care pun în dificultate până şi PC-urile moderne, experienţa în utilizare având mult de suferit. Recunoscând impasul în care s-a ajuns, Google, Apple, Microsoft şi Mozilla au făcut echipă comună, punând la bătaie cei mai buni programatori pentru realizarea unui set de tehnologii care să poată fi folosit de orice web browser, aducând performanţe de până la 20 ori mai bune la randarea paginilor web decât este posibil în prezent.

Google, Apple, Microsoft şi Mozilla pun bazele unui set de tehnologii pentru web browsere mai rapide

Noul WebAssembly este un proiect pentru crearea unui aşa numit bytecode – cod executabil care poate fi rulat în mod direct de procesorul unui sistem PC sau telefon mobil, fără nevoia unui interpretor bazat pe limbaje de programare high-level care să reducă din eficienţă.

În prezent, paginile web redate în bowser sunt interpretate cu ajutorul motoarelor JavaScript, esenţiale pentru încărcarea listelor de meniuri, butoane, formulare şi alte forme de conţinut dinamic. Unele îmbunătăţiri asupra timpului de încărcare au fost aduse deja cu ajutorul asm.js ( un subset al limbajului JavaScript optimizat pentru eficienţă sporită), însă abordările la nivel de bytecode cum este şi platforma .NET dezvoltată de Microsoft sunt mai rapide.

Propus ca un set de tehnologii standard, care să poată fi implementat pentru orice web browser, WebAssembly ar putea duce viteza de rulare conţinutului încărcat în pagini web la nivelul aplicaţiilor obişnuite, bazate pe cod nativ.

Între timp, până ce WebAssembly va deveni accesibil la scară largă, echipa de programatori depune eforturi pentru îmbunătăţirea compatibilităţii cu ajutorul unui motor JS script capabil să convertească formatul asm.js folosit de Mozilla la noul format wasm.

Cât despre WebAssembly, proiectul se află încă la începuturi, setul de specificaţii şi designul în ansamblu nefiind încă la forma finală. Însă primele rezultate ar trebui să apară destul de repede, ţinând cont de resursele combinate aflate la dispoziţia coaliţiei de dezvoltatori.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult