Google Chrome pentru Windows 8 Release Preview este aproape gata

08.06.2012
Google Chrome pentru Windows 8 Release Preview este aproape gata

Google Chrome în versiune Metro pentru Windows 8 a fost promis încă din luna martie, iar acum se apropie cu paşi repezi de lansarea oficială.

Google Chrome pentru Windows 8 Release Preview este aproape gata

Noua versiune Google Chrome este concepută pentru a funcţiona atât în mod desktop clasic, cât şi în cadrul interfeţei Metro din ediţia x86 a sistemului de operare Windows 8. Majoritatea PC-urilor desktop, calculatoare portabile şi multe dintre tabletele cu sistem Windows 8 nou lansate vor avea acces la versiunea x86 de Google Chrome, însă nu şi tabletele cu Windows RT.

Teoretic, crearea unei versiuni Google Chrome compatibilă cu arhitectura ARM nu ar trebui să pună probleme unei companii cu experienţă în domeniu, cum este Google. În practică, mai mulţi producători software interesaţi să creeze aplicaţii pentru Windows RT, printre care şi Mozilla, s-au plâns de limitările foarte mari impuse de API-ul creat pentru acest sistem de operare, acuzând Microsoft că favorizează Internet Explorer şi limitează în mod artificial orice alt web browser. Drept urmare, Google Chrome pentru Windows RT nu va putea funcţiona deloc în interfaţa clasică, iar sub interfaţa Metro va avea funcţionalitate limitată în comparaţie cu ediţia x86.

Cât despre versiunea x86 de Google Chrome, aceasta integrează facilităţi specifice Windows 8, cum ar fi sistemul snap view folosit pentru afişarea mai multor aplicaţii în paralel, dar şi aşa numitele charms bar – folosite pentru afişarea de unelte şi funcţii suplimentare în aplicaţiile compatibile Metro.

În prezent, Google Chrome pentru Windows 8 şi versiunea open-source Chromium sunt pe cale să depăşească stadiul intern de testare, după care vor putea fi descărcate prin Dev channel. Din păcate pentru versiunea finală mai avem ceva timp de aşteptat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult