Google Chrome primește un panou cu acces rapid la bookmark-uri și listele de pagini salvate pentru vizionare ulterioară

27.03.2022
Google Chrome primește un panou cu acces rapid la bookmark-uri și listele de pagini salvate pentru vizionare ulterioară

Noul Side Panel adaugă în browserul Chrome un gen de funcționalitate care a mai fost populară cu mulți ani în urmă, fiind în cele din urmă abandonată pe măsură ce Google și alți dezvoltatori au trecut la stilul de interfață minimalist, încă definitoriu pentru experiența de navigare Chrome.

La fel ca hainele, software-ul care echipează gadgeturile moderne trece prin etape de „modă” recurente, dictată de Microsoft, Google, Apple și alți echivalenți ai marilor casele de modă. Așa se face că designul impus la momentul prezentării următoarei versiuni de Android, iOS, sau Windows, este inevitabil preluat și de aplicațiile dezvoltate pentru platformele respective.

În cazul de față, adaptarea interfeței Chrome la stilul de interfață Material You, introdus odată cu Android 12, este mai degrabă discretă. În niciun caz, noul Side Panel adăugat browser-ului Chrome fără ca cineva să-l fi cerut cu adevărat, nu face parte din „trendul” superficial al cosmetizării interfeței Android. De data aceasta avem de-a face cu o încercare veritabilă de resuscitare în formă modernizată a unui concept de mult abandonat, pe vremea când bara de tab-uri cu nenumărate pagini web deschise simultan încă era ceva de neconceput. Pornind de la ideea că paginile web oricum nu ocupă tot spațiul oferit de noile generații de monitoare pentru PC, dezvoltatorii de browsere web, precum Mozilla și Internet Explorer, au încercat să umple acele goluri folosind bare laterale cu acces rapid la bookmark-urile salvate. În mod convenabil, lista de bookmark-uri pornea cu o selecție stufoasă de site-uri pre-selectate.

Revenind mai aproape de prezent, Google a adăugat anul trecut o nouă facilitate Reading List, în care utilizatorii Chrome erau încurajați să salveze paginile web pe care intenționează să le revadă în viitorul apropiat, ignorând faptul că funcționalitatea respectivă exista deja, sub forma banalei opțiuni pentru salvarea de bookmark-uri. Adăugând la frustrarea utilizatorilor confruntați cu o funcție redundantă, noul Reading List apărea la activarea butonului „steluță”, la care apelai când vrei să salvezi un nou bookmark. În noua formulă, erai pur și simplu purtat într-o listă intermediară, pentru a alege dacă adresa web trebuie să meargă în Reading List, sau un bookmark tradițional.

În mod predictibil, schimbarea făcută fără a ține cont de nevoile reale ale utilizatorilor nu a fost bine primită. Google restabilind funcționalitatea butonului pentru bookmark-uri. Cu toate acestea, șirul „inovațiilor” nesolicitate nu se oprește aici, Google adăugând în browserul Chrome un Side Panel care combină secțiunea Bookmarks și Reading List înt-un panou afișat peste pagina web vizitată.

Din fericire, cei care nu doresc noul panou lateral îl pot dezactiva foarte ușor tastând chrome://flags/#side-panel în bara de adrese, bifând la final opțiunea Disabled.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult