Google dezvăluie Android 12L, cu adaptări pentru multi-tasking pe ecrane mari

28.10.2021
Google dezvăluie Android 12L, cu adaptări pentru multi-tasking pe ecrane mari

Android 12L este recomandat pentru tablete, telefoane pliabile, laptopuri Chrome OS și în general orice dispozitiv care poate beneficia de o interfață optimizată pentru multi-tasking și folosirea mai multor aplicații de Android în mod simultan.

Anunțată acum, versiunea Android 12 pentru dispozitive cu ecran mare va fi disponibilă la începutul anului viitor, ”la timp pentru următorul val de tablete și pliabile cu Android 12”. Între timp, producătorii OEM și dezvoltatorii software pot experimenta cu ediția Android 12L Developer Preview, disponibilă deja pentru testare folosind soluții de emulare Android, iar ”în curând” și pe tabletele Lenovo Tab P12 Pro. Ceva mai târziu va fi disponibilă și o versiune publică de testare beta pentru dispozitive din seria Pixel. Cert este că Android 12L poate fi și o actualizare pentru posesorii de smartphone, deși, majoritatea funcțiilor interesante nu  vor fi disponibile pe ecrane sub o anumită dimensiune.

Android 12L

Potrivit Google, în prezent se află în circulație peste 250 milioane de tablete, telefoane pliabile și dispozitive ChromeOS bazate pe Android. Doar în ultimul an au fost consemnate peste 100 milioane activări de tablete cu Android, în creștere cu 20% față de anul anterior. Un alt segment de piață aflat într-un proces de creștere rapidă este cel al telefoanelor pliabile. Împreună cu portabilele Chrome OS, toate aceste categorii de dispozitive pot beneficia de optimizările aduse în Android 12L.

Android 12L

Concret, experiența Android a fost remodelată pentru afișarea pe ecrane cu diagonală mare, favorizând organizarea mai densă a elementelor de interfață și lucrul cu mai multe aplicații simultan. Ale optimizări au fost aduse la secțiunea notificări, meniul Quick Settings, Lockscreen, ecranul principal, lista cu aplicații recente, etc. Spre exemplu, pe ecranele suficient de mari lista de notificări, meniul lockscreen și meniul Settings apare organizat pe două coloane. În mod similar, și aplicațiile de sistem au fost optimizate pentru a folosi în mod eficient spațiul de afișare suplimentar.

La partea de multitasking, Android 12L include un nou taksbar asemănător celui din Windows, care facilitează saltul rapid de la o aplicație la alta prin simpla activare a pictogramei acesteia. În plus, pentru activarea modului split-screen tot ce trebuie să faci este să tragi pictograma unei aplicații peste latura ecranului unde o vrei plasată.

Android 12L

Sub Android12L toate aplicațiile pot fi folosite în modul split screen, Google renunțând la măsura separării acestora pe criterii de compatibilitate. Acestea fiind spuse, Google presează în continuare dezvoltatorii de aplicații să-și actualizeze creațiile, vizând o adaptare mai bună la configurațiile cu ecrane multiple și rate de aspect mai puțin comune. Dezvoltatorul Android descrie trei clase de dispozitive: Compact pentru dispozitive smartohone cu format tradițional, Mediu pentru telefoane pliabile și tablete compacte, respectiv Extins pentru tablete mari și laptopuri Chrome OS.

Android 12L

Totodată, în funcție de specificul dispozitivului folosit, Google va începe să afișeze avertismente în Play Store pentru aplicațiile care nu sunt optimizate pentru afișarea pe ecran mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult