Google Maps, actualizat cu navigaţie mai bună, integrare Earth şi sugestii

16.05.2013
Google Maps, actualizat cu navigaţie mai bună, integrare Earth şi sugestii

În cadrul prezentării-maraton din prima zi a conferinţei Google I/O, compania a prezentat schimbările prin care va trece Google Maps. Conform declaraţiilor oficiale, actualizarea este cea mai mare de la lansarea din 2005 a serviciului, şi aceasta se va regăsi atât în interfaţa pentru browser cât şi în aplicaţiile pentru platformele mobile.

Una dintre schimbările importante este trecerea integrală la hărţile vectoriale, care sunt folosite de versiunile pentru telefoane şi tabletele de aproape doi ani, dar care au ajuns abia acum şi în versiunea Web. Această schimbare promite performanţe superioare în timpul încărcării şi redimensionării şi o vizibilitate mai bună pentru detaliile mai mici precum străzile secundare, însă pentru a beneficia de toate acestea, utilizatorul va trebui să utilizeze versiunea accelerată WebGL.

Odată cu trecerea la hărţile vectoriale, Google Maps va folosi şi datele Google Earth, permiţând utilizatorilor să admire un mediu 3D mai complex decât cel oferit în prezent, care va include clădirile importante şi imagini din interiorul acestora. Serviciile de navigaţie au fost îmbunătăţite, permiţând calcularea mai multor trasee, compararea rutelor şi duratelor pentru mai multe mijloace de transport şi, în cazul versiunilor mobile, şi recalcularea în funcţie de intensitatea traficului.

Interfaţa Web a trecut prin schimbări importante, aceasta părând acum mai degrabă o aplicaţie Web decât o simplă pagină. Aceasta preia deja cunoscutele Cards pentru a face datele relevante mai vizibile, integrează în rezultate şi notele acordate de prieteni diverselor puncte de interes, se integrează nativ cu informaţii culese din Google+, oferă informaţii adiţionale mai bogate, cum ar fi programele de lucru sau traficul din zonă. O nouă facilitate este Explore, care va permite ajustarea listei de rezultate în funcţie de activitatea dorită de utilizator, cum ar fi căutarea de spaţii culturale, locuri unde se poate mânca sau altele similare.

Aplicaţiile pentru terminalele mobile vor primi şi ele o actualizare, interfaţa acestora urmând să fie mai aerisită. Cu această ocazie, Google a anunţat că va actualiza cu această ocazie şi aplicaţia pentru iOS, care va deveni compatibilă şi cu tabletele iPad.

Noul Google Maps este deja gata, cei interesaţi putând cere invitaţia pe această pagină. Aplicaţiile pentru platformele Android şi iOS vor fi lansate în această vară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News