Google va bloca înregistrarea apelurilor pe Android începând cu 11 mai

21.04.2022
Google va bloca înregistrarea apelurilor pe Android începând cu 11 mai

Google revizuiește încă o dată politicile de confidențialitate Android, oprind și ultima portiță folosită de aplicațiile pentru înregistrarea apelurilor. Totuși, mai există o cale prin care poți avea această funcție în continuare.

Deși, Google a luat încă de la versiunea Android 10 unele măsuri împotriva aplicațiilor care oferă înregistrarea apelurilor, blocajul a fost doar unul temporar, dezvoltatorii acestora descoperind în scurt timp că pot folosi o modalitate alternativă pentru a restabili funcționalitatea cerută de utilizatori. Astfel, cu modificări nu tocmai simple, aplicațiile dezactivare și-au recăpătat funcționalitatea, accesând un alt API de Android. Este vorba de Accesibility API, o componentă Android despre care Google spune că nu a fost niciodată intenționată pentru a permite înregistrarea apelurilor inițiate sau primite pe telefoanele cu sistem Android. Cu toate acestea, Google a tolerat această practică, până acum.

Problema este că înregistrarea apelurilor reprezintă un veritabil teren minat pentru Google, fiecare țară având propriile legi pentru reglementarea acestor practici, gigantul american riscând amenzi usturătoare dacă ia măsuri concrete pentru stoparea acestor potențiale abuzuri.

Interesant este că Google nu ia măsuri directe pentru dezactivarea acestei funcții pe telefoanele utilizatorilor, cum ar fi distribuirea prin intermediul Play Store a unei actualizări care să vizeze Accesibility API. În schimb, va solicita dezvoltatorilor de aplicații să se conformeze până cel târziu la data limită specificată. Iar dacă această măsură nu aduce rezultatul dorit, următorul pas este excluderea din Play Store a aplicațiilor care oferă suport pentru înregistrarea apelurilor. Astfel, acestea vor mai putea fi procurate din surse neoficiale, cu riscurile de rigoare. În cele din urmă, suportul necesar va fi retras din viitoarele revizii Android.

Totuși, Google ia aceste măsuri doar acolo unde responsabilitatea juridică îi revine în mod exclusiv. În schimb, dacă smartphone-ul tău vine cu acest suport direct din fabrică, prin intermediul unei aplicații preinstalate de producător, funcția de înregistrare a apelurilor rămâne neatinsă. Spre exemplu, unele telefoane Xiaomi pre-echipate cu aplicația de apelare Mi Dialer vor suporta în continuare înregistrarea apelurilor. În schimb, telefoanele Xiaomi care folosesc aplicația Phone furnizată de Google nu vor mai putea fi folosite pentru înregistrarea apelurilor, nici măcar cu ajutorul aplicațiilor furnizate de terți.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult