Huawei va oferi HarmonyOS ca update pentru modelele cu Android

11.09.2020
Huawei va oferi HarmonyOS ca update pentru modelele cu Android

HarmonyOS 2.0 se dovedește a fi un pas important în independența Huawei față de companiile americane precum Google. Compania nu mai poate folosi serviciile Google pe smartphone-urile sale, dar poate încă utiliza versiunea open source de Android. Întrucât fără serviciile Google, sistemul de operare Android este foarte limitat, Huawei pare acum să încerce să își încerce norocul cu o alternativă proprietară, care va începe de anul viitor să apară și pe smartphone-uri. Se pare însă că nu va trebui să cumperi unul nou pentru a avea acces la HarmonyOS, întrucât compania ar putea oferi actualizări și pentru modelele cu Android și EMUI din prezent.

Telefonul Huawei pe care îl ai deja ar putea face trecerea de la Android la HarmonyOS

Android Authority spune că un reprezentant Huawei a confirmat faptul că în afară de dispozitivele care vor fi lansate direct cu HarmonyOS preinstalate, modelele deja lansate care vor rula EMUI 11 vor putea fi de asemenea actualizate la noul sistem de operare. Momentan, se pare că această trecere ar putea fi opțională, putând alege între a rămâne pe Android și a face trecerea la HarmonyOS. Totuși este greu de crezut că Huawei va mai dezvolta telefoane cu Android pentru foarte mult timp de acum înainte.

Iar motivele pentru a folosi Android sunt minime. HarmonyOS este tot un sistem de operare bazat pe Linux, însă folosește un micro-kernel. Asta îi permite să poată fi foarte scalabil, putând fi optimizat atât pentru dispozitive de tip wearables sau internet of things, cât și pentru dispozitive mai avansate precum smartphone-uri sau PC-uri.  Huawei Mobile Services va fi integrat în HarmonyOS, iar magazinul App Gallery va fi de asemenea disponibil. În teorie, inclusiv aplicațiile de Android ar putea rula pe HarmonyOS.

Huawei va oferi dezvoltatorilor acces la un SDK pentru HarmonyOS începând cu luna decembrie, aceștia putând dezvolta aplicații native pentru acesta. Primele telefoane care vor primi update la EMUI 11 vor fi Huawei Mate 30 și P40, deci probabil că tot acestea vor fi și printre primele care vor rula HarmonyOS odată ce va fi lansat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult