iOS 6, îmbunătăţiri minore pentru o versiune majoră

iOS 6, îmbunătăţiri minore pentru o versiune majoră

Apple a lansat ieri seară actualizarea iOS 6 pentru terminalele sale, aceasta aducând o serie de noutăţi, dar şi o penalizare drastică a facilitaţilor. Compatibilă cu terminalele iPhone 3GS, 4, 4S şi 5, iPad 2 şi 3rd generation şi playerul iPod Touch 4th generation, acesta aduce o serie de facilităţi noi interesante, însă elimină serviciile Google Maps şi YouTube.

Nu toate noile facilităţi sunt însă şi compatibile cu toate modelele. Astfel, iPhone 4 nu va avea acces la Siri, navigaţie GPS şi Facetime via 3G, iPhone 3G nu va primi Siri, navigaţie GPS, Facetime via 3G, partajare Photo Stream, reader offlien în Safari şi lista VIP pentru clientul de email, iar iPad 2 nu va primi Siri şi Facetime prin 3G. Să vedem totuşi despre ce este vorba…

Apple Maps

După cum este deja cunoscut, Apple a renunţat la serviciile de cartografie Google în favoarea propriei soluţii. Faţa de versiunea Beta 2, unde România era o gaură neagră, hărţile oferite în prezent sunt mult mai bogate. Însă este doar o evoluţie de la „execrabil” la „prost”, iar cei care foloseau des Google Maps pentru orientare vor avea toate motivele să se ia cu mâinile de păr.

Am verificat hărţile a trei oraşe pe care le cunosc bine, Bucureşti, Constanţa şi Mangalia. Poziţionarea străzilor este corectă, eu cel puţin nelovindu-mă de poziţionări greşite, însă numerele străzilor sunt prezente doar în Bucureşti, iar în Constanţa şi Mangalia lipsesc uneori şi denumirile străzilor. Punctele de interes sunt iar o raritate, iar atunci când există, pot fi o sursă de surprize neplăcute. Dacă veţi căuta gara Mogoşoaia în Herăstrău sau staţia de metrou din Băneasa, s-ar putea să descoperiţi că prima este la 4 kilometri distanţă iar cea de-a doua este de fapt supermarket-ul Metro.

Noua aplicaţie Apple aduce într-adevăr navigaţie GPS cu ghidare, însă utilitatea ei pe o hartă de pe care lipsesc străzi, numere şi puncte de interes nu valorează prea mult, iar suportul pentru limba română poate fi activat doar prin schimbarea întregii configuraţii de localizare a terminalului. Odată cu această „actualizare”, Maps a pierdut şi informaţiile de trafic în timp real şi harta staţiilor de transport în comun, singurele care figurează fiind staţiile de cale ferată şi metrou. Evident, incomplete şi ele.

Cineva a furat lacul Herăstrău şi l-a înlocuit cu gara Mogoşoaia

Modul de vizualizare 3D nu este util deoarece nu există modele 3D, poziţionarea clădirilor pe harta 2D foloseşte informaţii vechi iar excelentul Street View a dispărut. Aş vrea să pot sublinia un singur aspect pozitiv al noii aplicaţii Maps, însă aşa ceva nu prea există.

Integrarea Facebook

Faţa de integrarea Twitter, care a apărut odată cu iOS 5, sincronizarea cu datele Facebook este o opţiune mult mai utilă. La fel ca în cazul partenerului său de pălăvrăgeală socială, aceasta aduce opţiunea de partajare din aplicaţii precum Photos, Safari, Maps, App Store, iTunes, Game Center, Notification Center şi, nou în iOS 6, şi în Notification Center, însă mult mai importantă este centralizarea datelor în agendă şi calendar. În cazul în care aveţi un cont în care lista de prieteni cuprinde chiar prieteni, sincronizarea numelor, numerelor de telefon şi a adreselor de email vă vor simplifica viaţa, iar datele de naştere şi evenimentele vor apărea şi în cadrul calendarului.

Implementarea nu este lipsită însă de buguri. Am încercat să adaug un număr de telefon pentru un contact preluat integral prin Facebook, operaţiune care ar fi trebui să creeze un contact local cu nume şi număr. Ceea ce s-a şi întâmplat, însă acesta a fost ataşat în mod automat unei alte persoane deja prezentă în lista locală de contacte, şi s-a soldat cu verificarea manuală a aproape 200 de înregistrări pentru descoperirea locului unde a fugit informaţia tocmai creată.

Detaliile integrate prin Facebook în agendă şi punctul central de control

Do not Disturb

Apelurile, notificările aplicaţiilor, mesajele text şi înregistrările din calendar sunt surse de semnale sonore, deosebit de deranjante atunci când ai adormit cu telefonul pe noptiera de lângă cap iar Asphalt 7 iţi trimite un mesaj în miez de noapte prin care te anunţă că nu te-ai mai jucat de două zile.

Apelabilă la cerere sau programată între anumite ore, noua facilitate din iOS 6 permite eliminarea comodă a acestor surse de zgomot. Lista de opţiuni este mică, permiţând selectarea contactelor pentru care se pot crea excepţii, însă numai la nivel de grup, şi posibilitatea preluării apelurilor iniţiate de două ori în mai puţin de 3 minute, care ar putea fi urgente. Din păcate nu există programare pe zile, posibilitatea de selectare a unor contacte fără a le adăuga într-un grup sau redirecţionarea apelurilor.

Nu ar fi stricat mai multe opţiuni, dar Do Not Disturb este o opţiune utilă

Îmbunătăţiri pentru telefonie

Interfaţa modulului de telefonie a fost unul dintre locurile în care iOS a evoluat cel mai puţin de la lansarea sa, şi aceasta a primit o binemeritată actualizare. Aplicaţia propriu-zisa nu aduce practic nimic nou în afara schimbării temei tastaturii numerice, însă interfaţa de preluare a apelurilor a cunoscut o actualizare binevenită. Până acum, un apel primit când terminalul era blocat putea fi preluat prin acţionarea patentatului slider, fie respins prin apăsarea dublă a butonului Power, una dintre cele mai idioate decizii de ergonomie luate vreodată. Odată cu iOS 6, utilizatorii au la dispoziţie un buton care apelează un meniu care oferă mult-doritul buton de respingere a apelurilor, dar şi posibiltatea de a trimite un mesaj sau a seta un reminder.

După şase versiuni, există un buton software pentru respingerea apelurilor

Photo Stream

Introdus odată cu iOS 5, Photo Stream a fost o opţiune utilă celor care doreau să sincronizeze imaginile pe mai multe terminale iOS, dar limitările acesteia o făceau inutilă pentru altceva. Noul Photo Stream permite acum selectarea imaginilor pe care doriţi să le sincronizaţi, crearea mai multor galerii, partajarea lor cu prietenii din lista de contacte, adnotarea lor şi, eventual, publicarea pe iCloud pentru a putea fi văzută de oricine.

Fluxuri multiple şi opţiuni simple de partajare

Safari

Browser-ul a primit un spor binemeritat de viteză, actualizarea motorului JavaScript Nitro aducând un salt în BrowserMark de la aproximativ 85000 de puncte la 106.000 puncte. Nu doar performanţa a fost îmbunătăţită, Safari oferind acum sincronizarea taburilor deschise între mai multe terminale iOS sau OSX, şi Reading List, care a devenit, dintr-o aproape inutilă opţiune suplimentară de bookmark-uri, un client offline real.

Safari, mai rapid şi ceva mai inteligent

Alte îmbunătăţiri care contează

Pe lista celor 200 de îmbunătăţiri numărate de Apple, pe a căror listă probabil că intră şi virgulele modificate în termenii de utilizare, se pot regăsi şi alte opţiuni utile, chiar dacă nu toate esenţiale.

Astfel, clientul de email permite setarea de semnături particularizate pentru fiecare cont şi marcarea unor adrese ca VIP, acestea urmând să fie comasate într-un Inbox separat. Meniul de partajare are un aspect nou, lista de opţiuni fiind înlocuită acum cu o matrice de pictograme.

Notification Center permite scrierea unui mesaj Twitter sau Facebook fără a mai deschide clienţii dedicaţi. Aplicaţiile Reminders şi Notes pot fi acum sincronizate în iCloud, pentru prima acest lucru fiind complet nou, iar pentru a doua fiind tăiată dependenţă de aplicaţia de email.

App Store a primit o cosmetizare majoră, cu adevărat importante fiind comportamentul în cursul instalării, aplicaţiile nemaiaruncând utilizatorul în Springboard, şi actualizarea produselor deja instalate fără a mai fi necesară introducerea parolei contului iTunes.

După scandalurile din primăvară, Apple a introdus acum şi opţiuni de control a accesului aplicaţiilor la datele private. Lista cuprinde agenda, calendarul, Reminders, imagini, Bluetooth şi serviciile de poziţionare, utilizatorul putând vedea în cadrul fiecărei secţiuni aplicaţiile care au drept de acces şi butonul pentru controlul acestuia.

Noul App Store şi opţiunile de securitate

Camera foto a primit captură panoramică, acesta fiind însă disponibilă doar pe iPhone 4S, iPhone 5 şi iPad 3. Modul de lucru este simplu, iar calitatea combinării imaginilor la o rezoluţie abisală de 10800 x 2332 pixeli este foarte bună, însă ghidajul pentru centrare este dificil de urmărit şi de ajustat din mers. Facetime, serviciul de convorbiri video, poate fi utilizat şi prin intermediul conexiunilor de date, nu doar via Wi-Fi ca până acum.

Captură panoramică de 28 megapixeli

Restul modificărilor sunt minore, cum ar fi culorile schimbate pentru interfaţă pe terminalul iPhone şi cea a player-ului audio. Utilizatorii de iPad vor constata că acum au primit, în sfârşit, aplicaţia Clock, aceasta oferind afişare pentru mai multe oraşe şi starea curentă a vremii. Din păcate, designerii celebri Apple tot nu au reuşit să completeze restul aplicaţiilor care lipsesc pe iPad, sarcina de a scrie un calculator, un client pentru starea vremii şi o aplicaţie de indici bursieri depăşind şi în acest an puterile lor.

Îmbunătăţirile care nu prea contează

Apple a introdus şi o serie de modificări care sunt irelevante pentru utilizatorii din România, cel puţin în acest moment. Siri a primit o serie de opţiuni noi, însă suportul pentru limba română nu există, recunoaşterea numelor româneşti este tot proastă iar serviciile sunt, în mare parte, limitate la teritoriile altor ţări. Passport, portofelul electronic pentru bilete, cupoane şi abonamente este interesant, însă nu există nici un fel de conţinut localizat pentru el.

Concluzii

Dacă Apple ar fi evitat să se atingă de aplicaţiile Maps şi YouTube, actualizării iOS 6 nu i s-ar fi putut reproşa aproape nimic. Fără a aduce prea multe lucruri cu adevărat noi, ceea ce o face mai degrabă să arate ca un eventual iOS 5.5 decât ca o versiune majoră, aceasta completează saltul făcut de iOS 5 acum un an.

Eliminarea Maps este însă una dintre acele decizii care te fac să trânteşti telefonul şi să pleci să cumperi un produs Android. Nu ştiu cum văd cititorii acest serviciu, însă consider Google Maps unul dintre cele mai utile servicii Web ieşite din mâna omului. Lipsa acestuia, fie şi în implementarea inferioară versiunii Android pe care a oferit-o Apple până acum, este o penalizare care va fi extrem de greu de digerat până la lansarea unei aplicaţii dedicate de la Google.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News