iPhone va „împrumuta” funcții de pe Android: widget-uri și personalizare

09.04.2020
iPhone va „împrumuta” funcții de pe Android: widget-uri și personalizare

Sistemul de operare iOS este recunoscut pentru restricțiile, uneori arbitrare, impuse de Apple în special la nivelul personalizării interfeței. Odată cu iOS 14 însă, utilizatorii de iPhone ar putea beneficia de pe urma unor funcționalități pe care cei de pe Android le-au avut de foarte multă vreme. Nu numai că vom avea noi opțiuni de personalizare pe iPhone, însă este posibil să vedem și un nou tip de conținut care poate fi afișat pe ecranul principal. Într-un fel, iOS ar putea „copia” câteva lucruri de la Android.

În ultimii câțiva ani, Apple introduce pe rând tot felul de funcții la cererea fanilor. Compania a simplificat multe dintre aspectele restrictive ale sistemului de operare, introducând inclusiv un browser de fișiere în cea mai recentă versiune. Se pare însă că cei care se plâng despre faptul că meniurile iPhone-urilor nu oferă destule opțiuni de personalizare vor primi câteva noi setări pentru asta.

Pentru fundalul care este afișat în spatele pictogramelor, Apple va introduce posibilitatea de a schimba culoarea neagră clasică cu diverse nuanțe sau gradiente de culoare, care pot fi de asemenea adaptate la modul în care folosești telefonul. Câteva imagini dintr-o versiune neoficială de iOS 14 (via Twitter) arată că vor exista inclusiv opțiuni de gradiente „inteligente”, ca un soi de fundaluri dinamice, cu nuanțe diferite în dark mode sau în funcție de lumina ambientală.

De asemenea, alte fișiere descoperite în iOS 14 par să sugereze faptul că Apple va permite în sfârșit afișarea de widget-uri pe ecranul principal, cât și posibilitatea de a reorganiza pictogramele în orice fel dorește utilizatorul.

Imaginile prezintă un iPhone cu decupaj mai mic în ecran cu noi widget-uri de dimensiuni mai mari, înconjurate de pictogramele obișnuite din iOS. Pot fi observate trei feluri de widget-uri: cu dimensiune de 2×2, ocupând spațiul a patru pictograme obișnuite, cu dimensiune 1×2, care ocupă cât două pictograme pe verticală și 2×1, care ocupă cât două pictograme pe orizontală.

iOS avea deja widget-uri de câțiva ani buni, însă acestea erau ascunse într-o secțiune dedicată, la glisarea spre stânga a meniului principal.

Pe lângă funcționalitate în plus, Apple probabil că va dori să atragă cu noile funcții utilizatori noi, care ar face trecerea de pe Android pe iOS dacă ar avea acces la mai multe funcții similare cu cele de pe Android. Personalizare pe iPhone la nivelul interfeței era un subiect „tabu” până de curând, iar widget-urile erau printre avantajele ale Android-ului față de telefoanele de la Apple.

Desigur, nu trebuie să ne entuziasmăm prea tare. Cu siguranță, nivelul de personalizare nu va fi la fel de dezvoltat, cel puțin nu inițial. De asemenea, având în vedere criza mondială cauzată de pandemia COVID-19, iOS 14 ar putea să fie lansat într-o versiune total diferită, întrucât dezvoltatorii Apple trebuie să lucreze în condiții diferite decât cele de până acum. Mai mult, telefoanele din seria iPhone 12 ar putea întârzia câteva luni bune față de lansarea obișnuită, programată în general pentru luna septembrie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult