Microsoft aduce aplicațiile Linux pe Windows 10

21.05.2020
Microsoft aduce aplicațiile Linux pe Windows 10

Microsoft promite să îmbunătățească dramatic Subsistemul Windows 10 pentru Linux (WSL), adăugând suport complet pentru aplicații Linux native, inclusiv accelerare hardware pe GPU. „Minunea” este posibilă mulțumită unei alte decizii improbabile luată de Microsoft, privind includerea un kernel Linux complet în Windows 10, chiar în această lună.

În urmă cu doar câțiva ani părea de neconceput ca Microsoft va sprijini portarea aplicațiilor Linux la sistemul de operare Windows, compania pârând mai degrabă interesată să pună toate piedicile posibile în calea rulării aplicațiilor Windows sub Linux și conviețuirea celor două OS-uri la modul general.

Windows sub Linux

Astfel începând cu versiunea WSL2, compania va sprijini aplicațiile GUI Linux, care vor putea rula alături de aplicațiile Windows obișnuite.

Funcționalitatea va fi activată fără ca utilizatorii Windows să folosească emulare X11 la rularea de aplicații Linus, suportul fiind conceput în principal pentru dezvoltatori care doresc să folosească medii de dezvoltare integrată Linux (IDE) alături de aplicațiile Windows obișnuite. Practic, cu această măsură granița între cele două OS-uri se anulează, utilizatorii Windows 10 putând folosi în paralel aplicații Windows și Linux ca și cum ar rula sub OS-ul nativ, fără penalizări de performanță.

Suportul pentru accelerare hardware pe GPU a aplicațiilor Linux va deveni disponibil în următoarele câteva luni prin canalul Windows Insiders (Fast Ring), Microsoft intenționând să ofere mai multe informații privind calendarul de lansare în a doua jumătate a acestui an.

Consola Linux, sub Windows

De asemenea, Microsoft a adăugat suport OpenSSH nativ în Windows 10 și chiar Ubuntu, SUSE Linux și Fedora în Windows Store. Instrumentul pentru linia de comandă Windows Terminal Microsoft a fost lansat în versiune Preview anul trecut, iar acum s-a ajuns la lansarea generală 1.0 în această săptămână. Microsoft adaugă chiar și suport pentru partiții în sistem de fișiere Linux în File Explorer pentru Windows 10 .

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult