Mă poate spiona cineva prin intermediul webcam-ului și cum mă pot proteja?

23.12.2021
Mă poate spiona cineva prin intermediul webcam-ului și cum mă pot proteja?
Foto: Shutterstock

Mark Zuckerberg, unul dintre cei mai bogați și puternici oameni din lume, a făcut senzație în urmă cu câțiva ani când a fost surprins cu webcam-ul laptopului acoperit. Ca mulți alți oameni, șeful Facebook se temea că putea fi spionat fără să știe.

Adevărul este că webcam-urile de pe computerele personale și camerele pentru selfie-uri de pe telefoane și tablete pot fi compromise, uneori fără ca utilizatorii să bănuiască măcar. Din fericire, există măsuri de protecție care pot fi luate pentru a împiedica acest lucru.

Un hacker poate porni sau opri de la distanță o cameră web, poate filma sau face poze cu ea sau chiar să înregistreze audio folosind microfonul dispozitivului. Multe camere au indicatoare LED care arată când camera este pornită. Totuși, sunt hackeri capabili să pornească webcam-urile fără a activa LED-ul. Dacă vedeți la un moment dat că becul se aprinde fără motiv sau clipește este clar că ceva nu este în regulă.

Infractori informatici țintesc în general angajații din companii sau instituții de stat, pentru a obține informații valoroase. Totuși, au existat cazuri în care și persoane private au fost vizate de hackeri prin intermediul camerelor web. În unele cazuri, infractorii au cerut recompense pentru a nu distribui pe internet imagini și înregistrări compromițătoare obținute cu victimele.

Nu doar hackerii ne spionează

Sunt și companii care folosesc algoritmi avansați care utilizează camerele web pentru a vedea cât de atenți sau activi sunt angajații pe dispozitivele primite de la serviciu. Potrivit firmei de cercetare a pieței Gartner, 60% din marile organizații private din lume folosesc unelte de monitorizare a productivității angajaților. În multe țări monitorizarea video de acest fel este interzisă, dar chiar și așa unele companii fac acest lucru. Sancțiunile sunt prea mici, iar șansa să fie prinse este, de asemenea, redusă.

Cea mai eficientă metodă pentru blocarea camerei este acopeirea acesteia atunci când nu este folosită. Soluția optimă o reprezintă micile ferestre glisante / slidere care se prind cu adeziv în jurul camerei. Când ai nevoie de webcam, deschizi fereastra. După ce ai terminat ședința pe Zoom sau Teams o închizi.

Pot fi folosite și soluții mai ieftine, precum post-it-uri sau benzi adezive, dar nu le recomand deoarece lipiciul respectiv poate afecta lentilele camerelor sau poate rămâne prins în spațiile dintre lentilă și carcasă.

Dispozitive speciale pentru acoperirea camerelor se găsesc în magazinele online sau la retaileri precum Cărturești sau Diverta.

Sfaturi simple pentru utilizatorii de camere web

Există și setări, destul de simple, care pot fi făcute pentru o protecție mai bună în lucrul cu camerele web. Iată cum pot fi verificate permisiunile acordate camerei – pentru a vedea ce aplicații o folosesc – pe platformele populare:

Windows: Start > Settings > Privacy & security > Camera
macOS: System Preferences > Security & Privacy > Camera
Android: Settings > Privacy > Permission manager > Camera
iOS: Settings > Privacy > Camera

S-ar putea să găsiți acolo aplicații surprinzătoare, despre care nu știați că au nevoie de acces la cameră. Acestea trebuie eliminate din listă.

O altă măsură bună de protecție este actualizarea la zi a sistemelor de operare ale tuturor dispozitivelor, dar și a aplicațiilor instalate.

Totodată, un antivirus decent va detecta un software suspect folosit pentru monitorizarea prin intermediul camerei web. Vestea bună este că nu aveți nevoie întotdeauna de o soluție scumpă. Windows Defender din Windows, de exemplu, este foarte bun dacă este actualizat la zi.

În cazul smartphone-urilor, încercați să cumpărați dispozitive de la producători care oferă frecvent actualizări software, mai ales pe cele de securitate.

Pe macOS, utilizatorii pot activa firewall-ul, care poate bloca conexiuni către servicii și aplicații neautorizate. Calea este: System Preferences > Security & Privacy > Firewall.

În cazul în care nu vă descurcați cu eliminarea unui program malware sau cu setările de securitate, nu ezitați să apelați la o persoană cunoscută pricepută în domeniu sau la un serviciu profesional.

Surse: The Guardian, Lifehacker

CITEȘTE ȘI:

Nextbase 322GW review: Cameră auto mid-range smart, ușor de utilizat

Aplicațiile preinstalate pe telefoane Samsung, risc de securitate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult