Microsoft a dezvăluit care sunt limitările versiunii Windows 10 pentru dispozitive ARM

19.02.2018
Microsoft a dezvăluit care sunt limitările versiunii Windows 10 pentru dispozitive ARM

Microsoft laudă noua generaţie de laptopuri bazate pe procesoare ARM, oferite de HP, Asus şi Lenovo, drept dispozitive capabile să reziste întreaga zi folosind acumulatorul din dotare. Desigur, există şi dezavantaje, lista acestora fiind publicată accidental chiar pe site-ul companiei.

Ascunse la scurt timp după publicare, limitările platformei Windows 10 on ARM sunt destul de serioase:

  • Fiecare dispozitiv necesită drivere ARM 64 compatibile, fapt ce exclude din start folosirea perifericelor de generaţie mai veche, sau mai puţin cunoscute.
  • Aplicaţiile x64 nu sunt suportate. Utilizatorii sunt lăsaţi să se descurce cu aplicaţii native Windows 10 ARM şi o selecţie limitată de aplicaţii x86 rulate folosind tehnologii de emulare. Probabil, nivelul de performanţă în cel din urmă caz este mai redus.
  • Anumite jocuri şi aplicaţii nu funcţionează. Potrivit Microsoft, jocurile şi aplicaţiile care folosesc versiuni ale API-ului OpenGL mai înalte de 1.1 sau care necesită accelerare hardware în modul Open GL nu vor funcţiona cu versiunea Windows 10 pentru dispozitive ARM.
  • Aplicaţiile care modifică aspectul interfeţei Windows  ar putea să nu funcţioneze, inclusiv cele care doar adaugă selecţii personalizate în meniul contextual (click dreapta). La fel poate fi spus şi despre aplicaţiile care folosesc tehnologii de asistare a persoanelor cu deficienţe de vedere sau locomotorii.
  • Aplicaţiile care consideră toate dispozitivele ARM ca find motorizate de versiunea Windows pentru telefoane mobile (ex. Windows Phone), ar putea avea probleme cu afişarea corectă a interfeţei.
  • Tehnologiile Windows Hypervisor nu sunt suportate cu dispozitive ARM, împiedicând folosirea aplicaţiilor de tip maşină virtuală.

Astfel, rezultă că deşi ediţia Windows 10 on ARM poate rula aplicaţii uzuale x86 şi face faţă cu brio celor mai comune scenarii de folosire, utilizatorii avansaţi şi pasionaţii de jocuri vor avea o experienţă mai bune cu PC-uri şi laptopuri tradiţionale motorizate de procesoare Intel sau AMD. Autonomia mai mare a bateriei ar putea fi un atu pentru platforma Windows 10 on ARM, însă acest aspect nu este neapărat esenţial pentru utilizatorii de rând.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult