Microsoft a fost dat în judecată din cauza inteligenței artificiale

28.12.2023
Microsoft a fost dat în judecată din cauza inteligenței artificiale

Publicația americană New York Times dă Microsoft în judecată din cauza uzului inteligenței artificiale asupra articolelor sale.

Microsoft și OpenAI au ajuns să fie țintele unor polemici din cauza programelor de inteligență artificială pe care le dezvoltă. Un nou proces intentat de The New York Times susține că modelele AI care alimentează Microsoft Copilot și ChatGPT sunt vinovate de încălcarea drepturilor de autor.

Procesul intentat de The New York Times susține că Microsoft și OpenAI au folosit „milioane” din articolele sale fără permisiunea pentru a-și instrui LLM-urile. Publicația afirmă, de asemenea, că chatbot-urile Microsoft și OpenAI „concurează direct cu conținutul Times”. Astfel, publicația americană este nemulțumită din cauza faptului că Microsoft și-ar antrena AI-ul folosind articolele publicate pe site-ul său.

New York Times dă Microsoft în judecată din cauza AI-ului

Procesul spune că ChatGPT și Copilot „pot genera rezultate care recitează conținutul Times în exactitate, îl rezumă îndeaproape și îi imită stilul expresiv”. Mai mult, adaugă că această practică a fost „extrem de profitabilă” pentru Microsoft și OpenAI, sporind „capitalizarea de piață a Microsoft cu un trilion de dolari” și evaluarea OpenAI la „90 de miliarde de dolari”.

Cu toate că aceste practici ar fi putut fi profitabile pentru companiile de tehnologie, publicația New York Times susține că acești boți „amenință jurnalismul de înaltă calitate” prin afectarea capacității unui canal de a monetiza conținutul. „Inculpații caută să se ocupe de investiția masivă a The Times în jurnalismul său”, se arată în procesul intentat de publicația americană.

De asemenea, New York Times susține că a încercat să negocieze un acord cu cele două părți pentru a încerca să primească sume care să acopere faptul că inteligența artificială îi folosește conținutul, dar negocierile nu au dus la un consens. Acum, se pare că Times caută miliarde de dolari în daune legale din partea companiilor Microsoft și OpenAI.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult