Microsoft ar putea pune Windows 10X și pe telefoane. Un Lumia 950 XL deja rulează sistemul de operare

22.01.2021
Microsoft ar putea pune Windows 10X și pe telefoane. Un Lumia 950 XL deja rulează sistemul de operare

Windows 10X este alternativa Microsoft la iPad OS și Chrome OS, însă dacă se dovedește a fi un sistem de operare de succes, acesta ar putea fi cu ușurință portat și pe telefoane. Cel puțin asta dovedește Gustave Monce, care a reușit să instaleze noul sistem de operare în versiune beta pe un smartphone, culmea, tot de la Microsoft: Lumia 950 XL, ultimul flagship al companiei. Se pare însă că interfața reușește să se adapteze automat la un display mai mic, ceea ce sugerează că nu este necesară multă muncă pentru adaptarea la o platformă mobilă.

Windows 10X ar putea marca și întoarcerea Microsoft pe piața de sisteme de operare pentru mobil

Desigur, Windows 10X este deja gândit din start drept un sistem de operare mobil, dar numai pentru dispozitive cu ecrane mai mari. Vorbim aici despre laptop-uri și tablete, cât și despre noile dispozitive mobile cu două ecrane pe care Microsoft le-a prezentat în urmă cu aproape doi ani. Acel Surface Neo, laptop-ul cu două ecrane, trebuia inițial să fie primul model cu Windows 10X.

Gustave Monce, un dezvoltator software din Franța, a publicat pe contul său de Twitter două screenshot-uri cu Windows 10X care rulează nativ pe un Lumia 950 XL. Fiind un sistem de operare dezvoltat să ruleze și pe arhitectura ARM, acesta pare să ruleze nativ, în timp ce Lumia 950 XL rula deja din fabrică Windows 10 Phone, ultimul sistem de operare mobil de la Microsoft, deci probabil că există o oarecare compatibilitate software.

Este impresionant însă faptul că și fără multe modificări, interfața precum setările rapide sau notificările sunt afișate aproape la fel ca pe un sistem de operare pentru telefoane. Aceste meniuri amintesc de cele pe care le regăsim pe platformele iOS, iPad OS sau Android.

Windows 10X este așteptat pentru lansare cândva în 2021. Microsoft plănuia inițial să aducă primele dispozitive cu un singur ecran în primăvara acestui an, urmând ca în 2022 să vedem și primele modele cu două ecrane. Având în vedere că Surface Duo, telefonul Microsoft cu Android și două ecrane nu pare să aibă foarte mare succes în piață, oferind funcții software inconsistente pe un hardware depășit la un preț cam mare, probabil o versiune cu Windows 10X ar putea oferi utilizatorilor o experiență mai bună de utilizare.

sursa: xda-developers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult