Microsoft schimbă planurile pentru Windows 10X. Se va lansa pe laptop-uri tradiționale

05.05.2020
Microsoft schimbă planurile pentru Windows 10X. Se va lansa pe laptop-uri tradiționale

Se pare că Microsoft s-a răzgândit în privința sistemului său de operare Windows 10X. Acesta a fost anunțat în urmă cu doar câteva luni alături de noul concept de computer cu două ecrane tactile, Microsoft Neo, ca o alternativă la sistemul de operare Windows 10, realizat pentru computere desktop și laptop-uri tradiționale. Se pare însă că piața cere totuși un nou sistem de operare „ușor”, chiar și pentru computere portabile tradiționale, așa că noul Windows 10X va fi livrat mai întâi pe laptop-uri tradiționale.

Prezentarea Windows 10X a dezvăluit că Microsoft vede în viitorul computerelor portabile dispozitive care pot oferi multitasking pe două ecrane simultan, cu interfețe touch ca mijloc principal de interacțiune. Desigur, aceste computere ar trebui să ofere și posibilitatea de a atașa tastaturi magnetice sau wireless, însă acele accesorii ar trebui să apară în peisaj doar atunci când sunt necesare.

De ce ar alece însă cineva un laptop cu Windows 10X față de unul cu Windows 10? Datorită faptului că acesta va fi mult mai „ușor” cu resursele consumate, iar aplicațiile pe care le va rula vor fi de asemenea realizate doar pentru productivitate și eficiență. Surface Neo, laptop-ul pe care trebuia să debuteze, era construit pe noua platformă Tiger Lake de la Intel, cu un chipset eficient și puternic, care consumă puțină energie. Astfel, un astfel de laptop ar putea fi folosit fără a fi conectat la priză pe perioade foarte lungi.

Dar acum, Microsoft vede oportunitatea de a oferi o alternativă la Chome OS prin intermediul Windows 10X. De altfel, în ultima perioadă, Apple a început să transforme iPad OS într-un sistem de operare orientat către productivitate, iar Microsoft nu are niciun produs în acest spațiu. Astfel, Windows 10X va fi lansat în această toamnă într-un format „tradițional”, cu computere cu tastatură atașată. Compania a justificat această alegere prin noile obiceiuri de utilizare ale clienților:

„Clienții noștri se bazează pe puterea serviciilor cloud mai mult ca niciodată, iar noi credem că este momentul să ne concentrăm pe această „accelerare” într-un mod diferit.”

Windows 10X va fi lansat cu o nouă interfață și un nou meniu Start, un nou tip de container pentru aplicații, acestea putând rula în sandbox fără a afecta alte componente ale sistemului de operar și va da startul unei noi categorii de produse pe piață. În 2021 însă, computerele cu două ecrane precum Surface Neo și modelele alternative de la parteneri precum Dell, Lenovo sau Asus vor fi lansate, oferind și  variante „premium” pentru computerele cu Windows 10X.

Compania a promis că va oferi detalii pentru dezvoltatorii de aplicații foarte curând:

„Vom oferi detalii despre cum vom reduce complexitatea pentru dezvoltatori, facilitând dezvoltarea mult mai ușoară a aplicațiilor pentru toate cele 1 miliard de dispozitive cu Windows 10, în același timp. De asemenea, le vom arăta cum să construiască aplicații care folosesc virtualizare în cloud.”

(via The Verge)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult