Microsoft pregătește CorePC, o arhitectură Windows complet refăcută, cu accent pe securitate și AI

01.04.2023
Microsoft pregătește CorePC, o arhitectură Windows complet refăcută, cu accent pe securitate și AI

Dacă Windows 11 a agasat posesorii de PC-uri mai vechi solicitând hardware specializat pentru partea de securitate, Windows 12 ar putea merge și mai departe prin adoptarea Core PC, o arhitectura Windows refăcută de la zero, cu accent pe securitate, scalabilitate și aplicarea cât mai facilă a actualizărilor esențiale.

Microsoft pregătește CorePC, o nouă arhitectură Windows inspirată de Linux/Android și iOS, unde diversele componente ale sistemului de operare sunt împărțite pe module și separate în partiții distincte, izolate împotriva accesării neautorizate prin implementarea unor mecanisme de securitate mult mai stricte. Spre comparație, sub actuala arhitectură Windows fișierele de sistem, aplicațiile instalate și datele utilizatorilor sunt depozitate „la grămadă” în aceeași partiție, identificată de obicei cu litera C:.

Denumită “state separation”, metoda care presupune împărțirea sistemului de operare Windows pe multiple partiții cu acces strict controlat ar putea face mult mai dificilă compromiterea PC-urilor cu aplicații malware. Exceptând situațiile în care barierele de securitate sus-amintite sunt compromise sau dezactivate intenționat de utilizator, curățarea PC-ului de malware s-ar putea limita la dezinstalarea forțată a aplicației suspecte. În cel mai rău caz, readucerea PC-ului la starea unei instalări „pe curat” s-ar putea rezuma la accesarea opțiunii Factory Reset. Nu în ultimul rând, aplicarea patch-urilor livrate prin Windows Update s-ar putea face mai rapid și în limitele partițiilor de sistem dedicate, fără a ocupa în mod progresiv din spațiul de stocare rezervat utilizatorilor.

Un alt avantaj pentru CorePC va fi adaptarea Windows mult mai ușoară pentru utilizarea cu diverse arhitecturi și formate de dispozitive, Microsoft doar adăugând sau eliminând modulele relevante. exemplu, o variantă Windows axată pe educație ar putea avea o amprentă redusă, asemănătoare ChromeOS, incluzând doar browserul Edge, suita Office, suport pentru aplicații web și aplicații de Android emulate. La extrema cealaltă, CorePC va putea oferi și versiuni complete de Windows care includ toate capabilitățile așteptate în prezent de la un PC cu Windows 11.

De asemenea, Microsoft lucrează la o versiune CorePC compatibilă cu PC-urile Apple, inclusiv cele de nouă generație.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult