Windows 11 simplifică metoda de schimbare a aplicațiilor implicite

20.03.2023
Windows 11 simplifică metoda de schimbare a aplicațiilor implicite

Încă de la lansarea Windows 10, Microsoft a încercat să „bage pe gât” utilizatorilor propriile aplicații, precum browser-ul Edge. Iar modificarea asocierilor de aplicații implicite pentru anumite tipuri de fișiere a fost ascunsă adânc în meniul stufos de setări al sistemului de operare. De-a lungul timpului, în urma plângerilor utilizatorilor, Microsoft a mai simplificat puțin procesul, dar tot este destul de greu de găsit meniul necesar, mai ales în cazul persoanelor mai puțin tehnice. În curând însă, utilizatorii de Windows 11 vor avea o cale mai simplă pentru a schimba aceste asocieri cu mai puține click-uri.

Va fi mai ușor să schimbi browser-ul implicit din Edge în Chrome sau Firefox

Procesul de schimbat asocieri din Windows 11 a fost schimbat față de Windows 10, iar tot utilizatorii sunt cei care au convins Microsoft să simplifice, din nou, meniurile. Un update viitor din Windows 11 va introduce așa-numitele „link-uri URI”. Acestea vor permite aplicațiilor să poată trimite utilizatorul cu un singur click direct în meniul de setări care permite schimbarea setării respective. Astfel, dacă instalezi un nou browser, nu va trebui să intri manual în Settings> Apps > Default Apps pentru a găsi secțiunea Web Browser și a schimba din Edge în noul browser. Cu un singur click, meniul de setări va fi deschis exact la secțiunea pe care o cauți pentru a modifica aplicația.

edge default app
foto: Microsoft

Acest anunț a fost făcut în cadrul unui articol de pe blogul oficial Microsoft, unde compania spune că încearcă să își reafirme promisiunea că va oferi utilizatorilor mai mult control asupra experienței de utilizare a sistemului de operare Windows. Aceasta va veni și cu noi dialoguri pentru atașarea de noi aplicații în taskbar sau pe desktop. Dacă o aplicație va încerca să își pună scurtătura pe taskbar automat, vei fi întrebat dacă dorești să oferi astfel de permisiuni.

taskbar permission
foto: Microsoft

Pentru început aceste capabilități sunt disponibile în varianta Windows Insider Dev Channel. După perioada de testare, probabil peste câteva săptămâni sau chiar luni, aceste funcții vor fi integrate și în varianta finală a Windows 11.

sursa: Microsoft

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult