Microsoft renunţă la portarea aplicaţiilor de Android pe Windows Phone

26.02.2016
Microsoft renunţă la portarea aplicaţiilor de Android pe Windows Phone

Una din promisiunile făcute de Microsoft la momentul anunţării noii platforme Windows 10 Mobile a fost că utilizatorii de Windows Phone vor avea la dispoziţie o selecţie generoasă de aplicaţii compatibile din care să aleagă, comparabilă ofertei disponibilă deja pentru terminale cu Android sau iOS.

Pentru a face posibil acest ideal, Microsoft a dezvăluit că va oferi dezvoltatorilor software mijloacele necesare pentru adaptarea rapidă a aplicaţiilor existente, proiectate iniţial pentru a funcţiona cu sistemul Android sau iOS, oferind compatibilitate cu noua versiune de Windows. Aşa au luat naştere „Project Astoria” şi „Project Islandwood”, două iniţiative menite să uşureze adaptarea aplicaţiilor de la o platformă la alta.  Dintre acestea, doar „Project Islandwood” s-a şi materializat, deschizând calea pentru adaptarea unora dintre aplicaţiile pentru dispozitive Apple la platforma Windows 10.

Microsoft renunţă la portarea aplicaţiilor de Android pe Windows Phone

În schimb, „Project Astoria” a fost lăsat în aşteptare, eşecul său fiind confirmat abia acum de către Microsoft. Astfel, este aproape sigur că majoritatea aplicaţiilor de Android care nu au până acum şi o versiune pentru iOS vor rămâne şi pe dinafara ecosistemului Windows Phone, spre nemulţumirea celor care au investit deja în noi telefoane cu Windows 10.

În schimb, mulţumită folosirii unui limbaj de programare comun (Objective-C) şi tehnologii API compatibile, dezvoltatorii software nu mai trebuie să muncească de două ori pentru a crea aplicaţii pentru Windows 10 Mobile şi iOS, putând folosi acelaşi cod pentru ambele versiuni.

Decizia Microsoft de a lucra exclusiv la compatibilitatea cu platforma iOS vine din raţiuni financiare, dar şi practice, platforma Apple bucurându-se de mai multe aplicaţii exclusive iOS decât platforma susţinută de Google. 

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult