Microsoft va face Google Chrome să consume mai puțină memorie RAM

20.06.2020
Microsoft va face Google Chrome să consume mai puțină memorie RAM

Google Chrome este cel mai popular browser web din lume. Totodată, Google Chrome este notoriu pentru faptul că „mănâncă” foarte multă memorie RAM, mai multă decât alte browsere. Se pare însă că decizia Microsoft de a folosi codul sursă Chromium pentru dezvoltarea noului Edge va îmbunătăți totodată și browser-ul Chrome. O nouă funcție din Windows 10, introdusă în cel mai recent update, va permite celor de la Google să reducă consumul de memorie RAM și în Chrome.

Microsoft contribuie la proiectul Chromium pe care sunt bazate Chrome și Edge

Cel mai recent update pentru browser-ul Microsoft Edge, bazat pe Chromium, a introdus compatibilitate cu o nouă funcție din Windows 10. Aceasta se numește SegmentHeap și este construită special pentru a reduce cantitatea de memorie RAM folosită de aplicații. Întrucât atât Chrome, cât și Edge folosesc același cod sursă, iar ambele companii contribuie la avansul acestui cod, tot ce funcționează pe unul va funcționa și pe celălalt.

Având în vedere că Edge rulează deja cu acest cod și că acesta ajută la scăderea consumului de memorie cu până la 27%, fără alte dezavantaje, probabil că nu va dura mult până când și Google va adopta SegmentHeap. Acum totul constă în planurile de dezvoltare ale echipei Google care lucrează la Chrome. Probabil că va dura ceva timp până când vor adapta noul cod de la Microsoft la browser-ul lor.

Google va implementa această funcție în viitor

Se pare că programatorii Google deja au luat această tehnologie în vizor și au adăugat comentarii pe baza ei în codul sursă Chromium. Conform comentariului, SegmentHeap va fi foarte benefică în special celor care dețin computere cu procesoare cu cât mai multe nuclee. Totuși, consumul de memorie RAM poate fi redus pentru toți utilizatorii, indiferent de configurație. Diferența este că unii vor vedea beneficii mai mari decât alții.

Momentan, funcția nu se regăsește în nicio versiune de Chrome, nici măcar pe canalul de distribuție Canary. Probabil că va mai dura o perioadă până când SegmentHeap va fi inclus în varianta finală de Chrome. Dacă doriți să vedeți diferențele de consum de RAM între Chrome și Edge cu funcția activată, nu trebuie decât să instalați cel mai recent update de Windows 10 și să folosiți Microsoft Edge pentru browsing.

 

sursa: ExtremeTech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult