Microsoft va retrage suportul pentru instalarea Windows pe hard disk

13.06.2022
Microsoft va retrage suportul pentru instalarea Windows pe hard disk

Oricine are măcar o minimă experiență în configurarea unui PC știe deja că orice versiune de Windows ai alege, aceasta va rula mult mai bine dacă o instalezi pe un SSD, decât pe hard disk. Pentru Microsoft, situația este de-a dreptul problematică, nevoia de a optimiza și pentru PC-urile echipate doar cu HDD blocând anumite inovații de care ar beneficia posesorii de PC-uri cât de cât moderne.

Contrar așteptărilor, problema nu este atât la utilizatori, care de cele mai multe ori nu refuză o cheltuială de câteva zeci de dolari în plus cu achiziționarea unui SSD ieftin, ci producătorii OEM care au făcut din omiterea acestei dotări esențiale un veritabil model de business. Din punct de vedere al producătorului de laptopuri sau PC-uri entry-level, este mult mai rentabil să economisești acei bani instalând Windows pe hard disk, după care să ademenești cumpărătorii nemulțumiți cu o ofertă costisitoare de upgrade la un dispozitiv SSD, sau mai bine, să-i convingi să cumpere un nou laptop sau sistem PC.

Ca și dezvoltator software, Microsoft nu are nimic de câștigat din această „afacere”. Din contră, experiența mai puțin decât optimă avută de utilizatori lovind direct în reputația platformei Windows, o parte dintre aceștia migrând în cele din urmă către ecosisteme care livrează un nivel de performanță minim garantat, cum ar fi MacOS.

Nu este de ajutor nici faptul că producătorii de hard disk-uri optimizează tot mai mult pentru reducerea prețului per GB, favorizând capacitatea de stocare cât mai mare și ieftină, în detrimentul timpilor de acces la date, atât de importanți pentru software-ul instalat pe acestea.

Începând cu anul 2023, Microsoft va solicita producătorilor OEM în mod expres să includă și un SSD pentru găzduirea sistemului de operare Windows, HDD-ul devenind în schimb o dotare pur-opțională, la care cumpărătorii vor apela strict pentru suplimentarea pe bani puțin a spațiului de stocare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult