Noile versiuni Windows 10X și Windows 10 Sun Valley vor avea un Start Menu substanțial diferit

14.01.2021
Noile versiuni Windows 10X și Windows 10 Sun Valley vor avea un Start Menu substanțial diferit

Până la finalul acestui an Microsoft va aduce pe platforma PC două noi versiuni Windows. Prima este mult întârziata Windows 10X, optimizată pentru configurații dual-screen, iar a doua este o revizie majoră pentru actualul Windows 10. Ambele vin cu modificări substanțiale la partea de interfață și o nouă interpretare Start Menu.

Microsoft încă nu este pregătit să înlocuiască Windows 10 cu totul, preferând strategia mai puțin riscantă a unui refresh vizual mai îndrăzneț decât de obicei. Din nou, țintă preferată pentru schimbări tranșante este Start Menu, cel puțin două versiuni apărând deja în capturi de ecran.

Cea mai diferită interpretare va putea fi găsită pe dispozitivele cu sistem Windows 10X. Cu un design mult simplificat, acesta pare mai degrabă optimizat pentru interacțiune touch. Interesant este că Microsoft nu revine la interfața în stil Windows Phone, preferând în schimb o abordare minimalistă bazată pe icon-uri statice. Noul Start Menu include o casetă de căutare, listă cu aplicațiile recent folosite și o listă restrânsă cu aplicațiile preferate, care poate fi extinsă folosind butonul Show all. Scurtăturile din Start Menu pot adresa atât aplicații (native sau aplicații web) cât și website-uri. Deocamdată, nu este clar dacă Windows 10X va permite gruparea scurtăturilor în Start Menu.

Windows 10 Start Menu

În schimb, interpretarea Start Menu rezervată pentru următoarea versiune de Windows 10, cu nume de cod Sun Valley, se apropie mai mult de aspectul familiar cu care ne-am obișnuit. De exemplu, Start Menu va arăta în mare parte la fel, dar va avea un design plutitor, detașat de Taskbar.

Ceva mai drastice sunt modificările aduse în Action Center (cunoscut ca panou de notificări) și a secțiunii System Tray, cele două urmând să fie unificate. Acestea vor veni, de asemenea, ca niște cartonașe dreptunghiulare plutitoare, amintind de sietemul de notificări Android sau iOS.

Windows 10 Action Center

Așteptările sunt ca Microsoft să livreze Windows 10X producătorilor OEM de echipamente până în primăvară, în timp ce actualizarea Sun Valley (Windows 10 21H2) este așteptată la toamnă, în perioada lunii octombrie 2021.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult