Peste 80% dintre iPhone-uri rulează iOS 13, cea mai recentă versiune software

20.06.2020
Peste 80% dintre iPhone-uri rulează iOS 13, cea mai recentă versiune software

iOS 13, cu toate problemele sale de la lansare, a reușit în doar câteva luni să devină unul dintre cele mai populare sisteme de operare din lume. Acesta a fost „reparat” cu fiecare mic update pe care Apple l-a lansat, dar a primit și funcționalitate nouă de-a lungul timpului. Desigur, majoritatea funcțiilor importante, precum Deep Fusion, tehnologia AI care îmbunătățește fotografiile, sunt disponibile doar pe seria de telefoane iPhone 11. Apple confirmă acum că iOS 13 se regăsește pe 81% dintre iPhone-urile active. Anunțul vine la doar câteva zile de la anunțul oficial al iOS 14 (sau iPhone OS?).

Utilizatorii de iPhone au făcut update foarte repede la iOS 13

Apple lansează două tipuri de statistici legate de adopția iOS. În primul rând, dintre telefoanele active avem 81% pe iOS 13, 13% pe iOS 12 (versiunea din 2018) și 6% pe versiuni mai vechi (de la iOS 11 în jos). Totuși, dacă sunt luate în considerare telefoanele lansate în ultimii patru ani, de la iPhone 7 și până în prezent, 92% dintre ele folosesc iOS 13 și aproximativ 7% folosesc iOS 12. Restul de 1-2% folosesc o versiune mai veche.

Aceasta este o diferență majoră față de piața cu Android. Acolo, producătorii lansează noi versiuni de software la câteva luni distanță de lansarea oficială a noii versiuni. Multe dintre dispozitive primesc însă doar doi ani de actualizări. Altele primesc update-uri doar un an, fiind considerate modele mai ieftine. Google a încetat să mai ofere statistici oficiale despre rata de adopție a versiunilor de Android încă de anul trecut.

ios ipados

Tabletele iPad au adoptat iPad OS și mai repede

Când vine vorba despre tabletele iPad, situația este și mai bună. 93% dintre tabletele lansate în ultimii patru ani rulează deja iPad OS, cea mai recentă versiune software. 5% sunt pe iOS 12, versiunea din 2018, iar 1% pe o versiune mai veche. Practic, dezvoltatorii software pot lansa aplicații care beneficiază de pe urma funcțiilor noi din iPad OS fără a lăsa prea mulți utilizatori fără acces la ele.

Întrucât tabletele sunt în general dispozitive pe care le schimbi mai rar, când sunt luate în considerare toate modelele de iPad încă funcționale, situația e puțin diferită. Doar 73% din total rulează iPad OS, în timp ce 16% folosesc încă iOS 12. 11% însă folosesc o versiune mai veche.

Apple spune că statisticile sunt realizate folosind datele de pe data de 17 iunie. Compania a măsurat aceste ponderi pe baza accesărilor magazinului de aplicații App Store la acea dată.

sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult