Pozele editate cu o aplicație Pixel foarte populară pot fi readuse la starea inițială

20.03.2023
Pozele editate cu o aplicație Pixel foarte populară pot fi readuse la starea inițială

Etichetat deficiență de securitate majoră, bug-ul permite inclusiv recuperarea detaliilor șterse din imagini, cum ar fi date confidențiale din documente.

Problemele apar la folosirea Markup tool, inclus cu seria Pixel Phone. Concret, pozele redactate prin decuparea sau acoperirea anumitor detalii din imaginea originală, de la capturi de ecran până la poze generate cu camera foto pot fi readuse, măcar parțial, la starea originală. În mod evident, nu e nevoie de prea multă imaginație pentru a înțelege cât de problematică este problema iscată în urma modului prost conceput Google, privind gestionarea pozelor editate.

Editată și salvată în format decupat/blur-at peste elemente text nedorite, o banală captură de ecran poate da unui hacker experimentat datele cardului tău bancar, sau detalii confidențiale din documentele companiei la care lucrezi.

Aparent, Google a intenționat să includă opțiunea de anulare a modificărilor aplicate pe imaginile editate, însă nu a inclus și mijloace eficiente pentru a împiedica accesarea copiilor salvate  de către persoane rău intenționate. Drept consecință, orice imagine editată cu Markup tool păstrează și mare parte din informația inițială, care poate fi recuperată cu puțin efort.

Vestea bună este că dacă pozele astfel editate sunt încărcate pe platforme de socializare sunt șanse mari ca imaginea să fie re-procesată, debarasând datele „redundante” atașate. Astfel, doar imaginile trimise „ca atare” pot fi analizate pentru recuperarea fișierului needitat.

Google a inclus remediul pentru vulnerabilitatea semnalată împreună cu seria de patch-uri pentru luna martie, vizând toate dispozitivele din seria Pixel. Cu toate acestea, imaginile editate cu versiunea anterioară de firmware pot fi readuse în continuare la forma inițială, dacă au fost distribuite deja online.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult