Private Relay, funcția nou lansată împreună cu serviciul iCloud+ nu va fi disponibilă în anumite țări

08.06.2021
Private Relay, funcția nou lansată împreună cu serviciul iCloud+ nu va fi disponibilă în anumite țări

Parte din noul serviciu cu abonament iCloud+, Private Relay este o funcție concepută să ascundă identitatea posesorilor de dispozitive iOS, în timpul sesiunilor de navigare web.

Potrivit descrierii oficiale, ”când navighezi cu Safari, Private Relay asigură criptarea întregului trafic care iese de pe dispozitivul tău, blocând orice tentativă de interceptare pe traseul dintre acesta și site-ul web. Nici măcar Apple sau furnizorul de internet al utilizatorului nu poate accesa comunicațiile desfășurate. Toate cererile utilizatorului sunt trimise prin două relee de internet separate. Primul atribuie utilizatorului o adresă IP anonimă care se potrivește cu regiunea în care acesta se află, dar nu și locația reală. Al doilea releu decriptează adresa web pe care utilizatorii doresc să o viziteze și îi redirecționează la destinație. Această separare a informațiilor funcționează ca o metodă eficientă pentru protejarea confidențialității, deoarece niciun factor extern nu poate determina cu exactitate identitatea utilizatorului și ce site-uri accesează acesta.

Pentru a exclude posibilitatea ca Apple să interfereze cu datele utilizatorilor, doar unul dintre relee este administrat de producătorul iPhone, al doilea funcționând sub umbrela unui furnizor extern, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Private Relay

În mod predictibil, serviciul bazat pe tehnologii sofisticate de criptare a conexiunii nu este deloc pe placul regimurilor autoritare, cum sunt cele din China sau Belarus, care nu ar dori să vadă o astfel de funcție integrată direct cu platforma iOS și girată de Apple. Anticipând opoziție puternică și potențiale sancțiuni de natură sa-i pericliteze business-ul în țările respective, Apple nu a insistat cu introducerea acestei facilități.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult