Programe de curăţat regiştrii şi fişierele inutile de pe hard

Programe de curăţat regiştrii şi fişierele inutile de pe hard

Mulţi utilizatori PC spun că nu le mai ajunge spaţiul de pe partiţia de sistem, în condiţiile în care au instalat doar aplicaţii necesare: browser, suită office, program de editare foto, player multimedia şi antivirus. Pe lângă lipsa spaţiului, un alt inconvenient adus în vedere este acela că “Windows-ul merge greu”.

Cauzele probabil vă sunt cunoscute, menţionăm doar câteva:

  • prezenţa viruşilor sau a altor soft-uri maliţioase (spyware, bloatware, crapware);
  • regiştri încărcaţi cu informaţii de prisos;
  • aplicaţii numeroase în start-up;
  • fişiere temporare rătăcite pe hard disk şi fişiere din cache-ul browser-elor.

Ceea ce trebuie spus este că de la sine nu se rezolvă mai nimic, căci Windows-ul nu integrează încă o “autoritate” care să cureţe sistemul automat şi mai ales eficient. Iar uneltele oferite (ex: Disk Cleaner) nu sunt nici ele prea răsărite.

Există însă câteva aplicaţii care fac curăţenie “lună” pe hard disk, eliberând spaţiul ocupat aiurea şi ştergând datele inutile din regiştri. Unele rezolvă inclusiv aplicaţiile malware şi o serie de troieni. Iată trei dintre cele mai bune mai jos.

Piriform CCleaner

CCleaner-ul a ajuns o aplicaţie foarte populară pentru simplitatea şi eficacitatea ei. În plus, este şi gratuită.

Interfaţa lejeră ne pune la dispoziţie câteva arme eficiente pe care le putem acţiona cu un singur click: curăţare fişiere temporare, cache, cookie-uri şi alte elemente specifice browser-elor, curăţare regiştri, configurare start-up şi dezinstalare aplicaţii.

CCleaner

Pentru un control amănunţit asupra informaţiilor ce urmează să fie şterse, puteţi bifa sau debifa căsuţele asociate părţilor integrate în diverse secţiuni (browser, explorer, sistem,  regiştri).

În cazul în care nu vreţi să riscaţi ştergerea anumitor date, puteţi opta pentru un back-up înainte ca aplicaţia să execute sarcinile.

IObit Advanced SystemCare

Pe partea de operabilitate, IObit rezolvă în plus şi probleme ce ţin de malware, în vreme ce interfaţa aparent simplistă ascunde o mulţime de opţiuni dedicate utilizatorilor care se pricep la dedesubturile Windows-ului.

IObit Advanced System Care

Şi totuşi, vă recomandăm să folosiţi cu încredere setările “default” şi butonul de scanare, pentru simplul fapt că aplicaţia îşi face treaba foarte bine fără intervenţia utilizatorului asupra opţiunilor avansate.

IObit Advanced SystemCare este o aplicaţie gratuită pentru optimizarea sistemului. Nu conţine reclame, link-uri şi căsuţe de recomandări către diverse alte soft-uri.

TuneUp Utilities

TuneUp Utilities este cea mai cunoscută şi totodată cea mai vastă aplicaţie pentru optimizarea sistemului. Include atât acţiuni rapide de top “one click maintenance” (rezolvă problemele cu un singur click), cât şi opţiuni avansate de personalizare.

Aplicaţia permite înlăturarea fişierelor temporare şi resturi lăsate în urmă de aplicaţiile dezinstalate, precum şi dezactivarea componentelor Windows care nu sunt absolut necesare, îmbunătăţind astfel performanţele prin reducerea consumului de memorie RAM.

TuneUp Utilities 2012

Pe lângă ce oferă CCleaner şi IObit, TuneUp-ul vine cu o serie de opţiuni ce vizează interfaţa Windows-ului, inclusiv ecranul de boot.

Dezavantajul, dacă putem spune aşa, este preţul pe care trebuie să-l plătim – aproximativ 50 de dolari.

Dacă doriţi totuşi să vedeţi ce poate, aveţi 15 zile gratuite de trial.

Personal, consider că primele două recomandări oferă suficiente unelte pentru optimizarea sistemului. Ce aduce în plus TuneUp e mai degrabă un moft pentru cei ce doresc să-şi transforme Windows-ul într-un tapet multicolor, apreciat probabil doar de ei.

În final, precizez că m-am limitat la aceste trei aplicaţii pentru simplul motiv că sunt testate şi recunoscute drept sigure. Evident, nu sunt singurele aplicaţii bune, dacă ştiţi altele nu ezitaţi să ne spuneţi. Ţineţi însă seama că Internetul găzduieşte sute de soft-uri “capcană” recomandate drept utilitare de sistem. În realitate, nu sunt decât o sursă bogată de malware şi spyware.

Pentru a avea un sistem care să meargă brici, urmaţi câteva recomandări de bază din acest articol.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News