Project Spartan va fi browser-ul implicit Windows 10 şi singurul care va beneficia de EdgeHTML

25.03.2015
Project Spartan va fi browser-ul implicit Windows 10 şi singurul care va beneficia de EdgeHTML

Microsoft a dezvăluit până acum suficient de multe detalii despre viitorul său browser Spartan pentru a ne putea face o idee despre amploarea schimbării, acesta promiţând să devină un rival demn de luat în seamă pentru actualii lideri Google Chrome şi Mozilla Firefox. Schimbându-şi planurile originale anunţate în ianuarie, Microsoft a dezvăluit că Project Spartan va fi browser-ul principal al platformei Windows 10, în timp ce Internet Explorer va fi menţinut nemodificat doar pentru a păstra compatibilitatea cu vechile pagini optimizate în mod special pentru acesta.

Viitorul browser Project Spartan, al cărui nume comercial nu este cunoscut încă, va folosi un motor de afişare rapid care va respecta standardele Web actuale şi nu va mai include extensii speciale. Pornit iniţial ca o derivaţie a actualului motor de afişare Trident din Internet Explorer, nucleul Project Spartan a abandonat balastul acumulat de-a lungul timpului de infamul browser Microsoft, a fost optimizat pentru compatibilitate şi viteză şi va fi îmbunătăţit în lunile care au mai rămas până la lansarea sistemului de operare Windows 10. Dacă adăugăm la acest motor nou de afişare şi interfaţa compactă şi extensiile interesante, Project Spartan este în final un produs nou de la cap la coadă.

Iniţial, Microsoft a anunţat că motorul de afişare din Spartan va fi folosit şi de browser-ul Internet Explorer 11 din Windows 10, acesta urmând să apeleze la vechiul Trident doar în caz de nevoie. Compania şi-a schimbat însă planurile şi a anunţat că Internet Explorer 11 din Windows 10 nu va primi nici o îmbunătăţire faţă de actuala versiune implementată în Windows 8.1, acesta urmând să fie păstrat doar pentru a oferi compatibilitatea cerută de unele site-uri optimizate în mod explicit pentru vechiul browser Microsoft.

În acest moment, cei care testează versiunea Preview a sistemului de operare Windows 10 pot comuta între cele două motoare de afişare din Internet Explorer 11, însă această opţiune va dispărea din versiunea finală iar Spartan va fi singurul browser care va putea folosi noul motor de afişare. Noul produs Microsoft va fi setat în acelaşi timp ca browser implicit, ceea ce înseamnă că utilizatorii Windows 10 vor beneficia în mod automat de progresul tehnologic adus de Spartan.

Lipsite de îmbunătăţiri şi trase pe o linie secundară, motorul de afişare Trident şi Internet Explorer au ajuns astfel la finalul carierei, şi probabil că puţini vor fi cei care vor plânge după acestea. Nici măcar numele acestuia nu va fi păstrat, Microsoft anunţând deja că Project Spartan va purta un nume comercial diferit. Project Spartan va fi lansat în cursul acestei veri, împreună cu sistemul de operare Windows 10 pentru PC-uri, tablete şi telefoane.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News