Selecția de extensii pentru browserul Edge, aproape la fel de riscantă ca alternativa Chrome

23.11.2020
Selecția de extensii pentru browserul Edge, aproape la fel de riscantă ca alternativa Chrome

Dacă până recent, statutul de web browser în plină ascensiune permitea o aură exclusivistă în jurul noului produs Microsoft, incidentul ce a vizat magazinul de extensii Edge vine să rupă vraja.

Se pare că browserul Edge a devenit victima propriului succes, eforturile Microsoft pentru promovarea înlocuitorului Internet Explorer fiind urmate de autorii malware, care văd în acesta o platformă cu deschidere tot mai mare la potențiale victime.

Totul, pornește de la decizia luată de Microsoft pentru preluarea nucleului Chromium, drept fundație pentru versiunile actuale și viitoare de Chrome. Odată cu asta a venit la pachet și suportul pentru extensii Chrome, preluate cu unele modificări și pentru browserul Edge. Însă tocmai ușurința cu care extensiile Chrome pot fi adaptate la Microsoft Edge face posibilă propagarea unui flagel pe care Google îl cunoaște atât de bine – cel al extensiilor frauduloase, create pentru a facilita diverse activități clandestine care contravin intereselor utilizatorilor.

microsoft edge extensions

În mod inevitabil, falsele extensii distribuite în număr mare pe Chrome Web Store și-au făcut apariția și în magazinul de extensii Chrome, Microsoft eliminând deja o primă tranșă de extensii duplicate după nume celebre, cum ar fi NordVPN sau TunnelBear VPN, folosite pentru a redirecționa utilizatorii pe diverse site-uri.

La fel ca și în tabăra Google, Microsoft pare să aibă o problemă cu verificarea insuficientă a extensiilor trimise spre publicare în număr forte mare, multe dintre acestea reușind să treacă de filtrele inițiale. Chiar dacă sunt în cele din urmă descoperite, autorii acestora pot obține mii sau milioane de instalări, profiturile rezultate justificând cu prisosință efortul depus, rămânând doar să reia ciclul de infectare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult