Servo – Mozilla şi Samsung dezvoltă un browser pentru viitoarele platforme hardware mobile

04.04.2013
Servo - Mozilla şi Samsung dezvoltă un browser pentru viitoarele platforme hardware mobile

Nu doar Google a prezentat ieri noutăţi referitoare la viitorul browserelor pentru platformele mobile, ci şi Mozilla Foundation. Părintele celebrului produs Firefox a anunţat că, în colaborare cu Samsung, va dezvolta un nou browser care va beneficia de toate avantajele de procesare paralelă şi multicore oferite de procesoarele moderne pentru platformele mobile.

Prototipul acestui browser şi motorul său de afişare sunt numite Servo, iar codul acestuia este scris într-un limbaj de programare numit Rust, care este dezvoltat tot de către Mozilla Foundation. Spre deosebire de omniprezentul C++, Rust este gândit de la bun început ca o platformă de dezvoltare cu o stabilitate şi o securitate superioare, păstrând însă avantajele de codului nativ, spre deosebire de cel interpretat rulat de C# sau JavaScript.

Pentru utilizatori, Rust promite sporuri de viteză datorită optimizărilor atât pentru procesarea paralelă, cât şi pentru suportul nativ pentru nuclee multiple de procesare. Spre deosebire de browserele actuale, Servo va oferi suport multiprocesor completă, nu doar pentru procesarea unor resurse secundare specializate sau pentru firul de execuţie folosit pentru rasterizare, aşa cum se întâmplă în acest moment. Acest spor de putere se va reflecta în performanţa rulării aplicaţiilor Web sau în viteza de încărcare a paginilor complexe, Rust urmând să-i permită browser-ului Servo sa beneficieze din plin de avantajele viitoarelor procesoare cu 16 sau 32 de nuclee.

Partenerul Mozilla în dezvoltarea Servo este Samsung, compania oferind asistenţă în optimizarea codului pentru platforma ARM şi punând la dispoziţie şi infrastructura necesară dezvoltării Servo. Cel mai mare producător de terminale mobile, Samsung este implicat în principal în integrarea platformei Android, însă compania a vizat mereu şi alternative precum Bada sau Tizen, care ar putea să-i ofere un control mai bun decât cel oferit de Google pentru Android.

Conform Mozilla, viitorul motorului de afişare Gecko, folosit în prezent, nu este ameninţat. Migrarea Firefox către Servo ar aduce prea multe deservicii utilizatorilor acestui produs tradiţional, iar celebrul browser desktop va rămâne un produs Gecko. Sistemul de operare Firefox OS nu este însă dependent de trecut, iar acesta va integra o serie de îmbunătăţiri aduse de Servo.

Codul sursă al versiunii 0.6 a browserului Servo a fost publicat acum două zile, produsul final cu numărul de versiune 1.0 urmând să fie lansat undeva în cursul anului viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News