Televizoarele Samsung şi numeroase dispozitive cu sistem de operare Tizen, victime sigure pentru hackeri

Autor: Aurelian Mihai 04.04.2017
Televizoarele Samsung şi numeroase dispozitive cu sistem de operare Tizen, victime sigure pentru hackeri

Dezvoltat de Samsung pe fundaţiile nucleului Linux, ca o alternativă open-source la platforma Android, Tizen OS s-a dovedit a fi o adevărată comoară pentru hackeri şi agenţii guvernamentale care doresc să controleze de la distanţă gadgeturile inteligente din gospodării şi să urmărească fiecare mişcare a proprietarilor acestora.

Deschiderea uşilor garajului, ocolirea sau chiar schimbarea codurilor pentru uşile de acces, declanşarea de la distanţă a alarmei de incendiu, controlarea termostatelor ambientale, activarea camerei web şi instalarea neautorizată de aplicaţii. Toate acestea ar fi deja posibile pentru hackerii angajaţi de agenţii guvernamentale de informaţii, potrivit ultimului raport Wikileaks.

Însă problemele nu se opresc aici pentru cele aproximativ 30 milioane televizoare Samsung echipate cu Tizen OS şi alte 10 milioane telefoane mobile pregătite pentru vânzare în cursul acestui an. Un expert in securitate izraelian, pe nume Amihai Neiderman, afirmă că a descoperit până la 40 de vulnerabilităţi din categoria zero-day, oferind hackerilor căi multiple pentru compromiterea dispozitivelor vizate. Potrivit acestuia, Tizen OS pare conceput de o echipă de amatori fără cunoştinţe în ce priveşte securitatea software.

Deşi nu au oferit un comunicat oficial pe tema acestui subiect, reprezentanţii Samsung colaborează cu Neiderman pentru a remedia în timp util cât mai multe dintre problemele semnalate.

Tags: